IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западни компании късат връзки с Русия след инвазията в Украйна

Фирмите се опитват да лавират между потенциалния удар по бизнеса си и този по репутацията си

16:14 | 26.02.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Matthieu Rondel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Matthieu Rondel/Bloomberg

Някои западни компании прекъснаха връзките си с Русия в петък, а други проучват дали и как да го направят, след като нахлуването в Украйна предизвика санкции и натиск за прекратяване на някои бизнес отношения, предава Ройтерс.

Европейски спортни и развлекателни компании бяха сред първите, които обявиха подобни ходове.

Футболният клуб Manchester United изтегли спонсорските права на руската авиокомпания Аерофлот, Формула 1 отмени Гран при на Русия през 2022 г., а организаторите на конкурса за песен Евровизия заявиха, че Русия няма да има право да участва на тазгодишния финал.

„Включването на руска кандидатура в тазгодишния конкурс (Евровизия) би донесло лоша репутация на конкурса“, гласи изявление на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Производителят на джаджи Dell Technologies заяви, че спира продажбите в Украйна и Русия и ще следи внимателно ситуацията, за да определи следващите си стъпки.

Новите правила на Съединените щати за износ за Русия, обявени в четвъртък, обхващат компютрите, а Dell отговаря за около 6% от продадените в Русия компютри през последното тримесечие по данни на компанията за пазарни проучвания IDC.

Американският превозвач Delta Air Lines заяви, без да посочи причина, че е спял услугата си за споделяне на кодове с Аерофлот.

Базираният в САЩ маркетинг консултант Дан Сондхелм каза, че компаниите се опитват да балансират репутационния риск от продължаване на работа с Москва с икономическите си интереси и опасенията, че могат да разстроят част от инвеститорите си.

„На компаниите ще им отнеме известно време, за да вземат решение дали да действат, или да не правят нищо“, коментира Сондхлем. „Не става за една нощ“.

В четвъртък Съединените щати наложиха санкции на Русия, насочени към пет големи руски банки, включително държавните Сбербанк и ВТБ (двата най-големи кредитора в страната), както и на физически лица, и обявиха нови мерки за контрол на износа.

Ден по-късно страните членки на Европейския съюз решиха да замразят европейските активи на Путин и външния министър на Русия, наред с други мерки.

Някои експерти и адвокати твърдят, че западните директори на компании ще се стремят да прекратят търговските споразумения, дори и да не са задължени да го правят, за да избегнат проблеми с връзките с обществеността или с властите, които се опитват да насочва санкциите в области като технологичния износ.

„Това, което много от тях ще направят, е просто да се отдръпнат от руски клиенти. Те просто ще кажат: „няма да се занимаваме с това“, коментира Уилям Райнш, търговски експерт в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Западните потребителски марки, работещи в региона, могат да се сблъскат с обратна реакция. Например потребители във Facebook реагираха с възмущение, след като потвърден акаунт на McDonald’s публикува, че компанията затваря ресторантите си в Украйна, но не каза нищо за локациите си в Русия.

„Руските окупатори, военните и техните деца ще продължат да се наслаждават на различни бургери. А детето ми седи в бомбоубежище със сълзи на очи“, заяви пред Ройтерс един от авторите на коментари, идентифициращ се като Виталий Скалски.

Представителите на McDonald’s в САЩ и Украйна не са отговорили на исканията за коментар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Такава дискриминация по националност е погрешна. Да се наказва един певец (който очевидно не е тръгнал да стреля някого на фронта), заради това че се е родил в определена държава. Човек нямащ нищо общо с политиците там и вероятно без да ги одобрява. Все едно да наказваме "всички австрийци" заради това че Хитлер им е сънародник. Или всички американци, задето бомбардираха съседен Белград. ЕС уж има закон против дискриминацията (включително ксенофобия). Неправилно е да се наказват невинни на общо основание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Никакви руски песни, не че ще навредят, а е показен акт, че ги чака тотална изолация от всичко заради нападението на независима държава, бомбардировките и убийствата на хора в 21ви век в Европа! Дали е песен или стока няма значение, тотален бан на всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Какво ще навреди една руска песен на "репутацията" на Евровизия?! То пък една репутация имат... Когато сюльо и пульо се включат в политиката, започват да стават смешни. Ако Макдоналдс да си затвори всички задгранични ресторанти само ще допринесе за здравословното хранене на хората. И не се пише "учи", а "очи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още