IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се насочват към трета поредна седмица на спадове*

Руската инвазия допринесе за една вече напрегната година, в която инвеститорите първо продават, а след това задават въпроси, смятат експерти

17:35 | 25.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street отбелязват ръстове в началото на търговията в петък, продължавайки възхода си от предишната сесия, пише CNBC. Въпреки това индексите се насочват към трета поредна седмица на спадове, докато инвеститорите продължават да оценяват финансовите рискове, които произхождат от ситуацията в Украйна.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 0,67%, или 222,22 пункта, до 33 446,05 пункта.

Широкият барометър S&P 500 напредва с 0,32%, или 13,58 пункта, до 4302,28 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite намалява с 0,59%, или 79,22 пункта, до 13 394,37 пункта.

щатски щатски

"Със започналата по-голяма руска инвазия в Украйна възможните геополитически и икономически последици, както и тези за активите, от конфликта отновно са най-голямото опасение", написа Алисън Нейтън от Goldman Sachs в бележка.

Украински официални лица заявиха, че Русия е атакувала на широк фронт по границите на страната от Беларус на север, Русия на изток и контролирания от Русия Крим на юг. До настъпването на нощта руските сили са превзели вече несъществуващата атомна електроцентрала "Чернобил", построена по съветско време, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света, както и прилежащата ѝ зона на изключване, съобщи Киев.

Настроенията на пазара обаче се подобряват заради новините, че руският президент Владимир Путин е склонен да изпрати делегация до столицата на Беларус Минск за преговори с Украйна.

Лидерите в Европейския съюз (ЕС) обсъждат замразяването на европейските активи на Путин и външния министър на страната Сергей Лавров, според два източника на CNBC, което бе потвърдено и от еврокомисарят Жозеп Борел. Все още не е ясно дали Путин и Лавров притежават огромни активи на Стария континет.

В четвъртък американският президент Джо Байдън обяви нови санкции срещу Русия, които „ще доведат до сериозни загуби за руската икономика“.

„Има хаос на заден фон, но има яснота за санкциите и смятам, че точно в тях пазарът намира комфорт“, каза главният световен инвестиционен стратег в Charles Schwab Джеф Клайнтоп.

Данните на министерството на търговията на САЩ показаха в четвъртък, че ценовият индекс на разходите за лично потребление в САЩ - предпочитан от Федералния резерв измерител на инфлацията в страната - е нараснал до най-високото си ниво от близо 39 години насам.

Основният показател се е увеличил с 5,2% на годишна база през януари. Това е повече от очакванията на Dow Jones за ръст в размер на 5,1% и е най-голямото повишение от април 1983 г. насам.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достига 1,981% в днешната търговия.

Акциите на Etsy добавят 5,95% към капитализацията си, след като резултатите на компанията през последното тримесечие на 2021 г. надминаха очакванията на анализаторите. Ценните книжа на Beyond Meat поевтиняват с 12,55 на сто, а тези на Foot Locker са с близо 35% надолу заради разочароващи резултати.

В четвъртък водещите щатски индекси изненадващо отбелязаха ръстове, след като през по-голямата част от търговската сесия бяха на червена територия. Причина за това бе изявлението на Байдън за санкциите срещу Москва.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,28% до 33 222,88 пункта. Широкият индекс S&P 500 отчете ръст от 1,49% до 4288,65 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 3,34% до 13 473,59 пункта.

Обратът бе впечатляващ като се има предвид, че в следобедните часове Dow беше надолу с повече от 850 пункта, докато Nasdaq беше изтрил близо 3,5% от стойността си.

„Руската инвазия допринесе за вече напрегната година, в която инвеститорите първо продават, а след това задават въпроси“, каза главният пазарен стратег в LPL Financial Раян Детрик.

Въпреки зелената вълна водещите индекси са напът да отбележат трета поредна седмица на спадове. Показателите S&P 500 и Nasdaq Composite все още са на територията на корекция, а индексът Dow е с около 9% под най-високото си ниво.

* Към 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още