IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси се насочват към втора поредна седмица на спад*

Кризата в Украйна и възможността от агресивно затягане на политиката на Федералния резерв помрачават настроението на Wall Street

17:44 | 18.02.22 г.
<p>
	Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите американски борсови индекси се насочват към втора поредна седмица на спадове, докато кризата в Украйна и възможността за агресивно затягане на политиката на Федералния резерв помрачават настроението на Wall Street, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва ръст от 0,16%, или 54,14 пункта, до 34 466,16 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 0,11%, или 4,64 пункта, до 4384,9 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отстъпва с 0,22%, или 30,58 пункта, до 13 686,14 пункта.

Търговията е волатилна, като индексът на пазарната волатилност Cboe нарасна над 28 пункта.

"Пазарите обикновено реагират твърде остро на геополитически събития“, написа Андрю Гартуайт от Credit Suisse в своя бележка.

Инвеститорите продължават да са на нокти заради продължаващото напрежение между Русия и Украйна. Украинското правителство и държавната руска медия си размениха обвинения за нарушаване на прекратения огън на границата.

В четвъртък Украйна обвини проруските сепаратисти в атака над селище, разположено близо до границата. Междувременно в САЩ държавният секретар Антъни Блинкън заяви пред ООН, че ситуацията се намира „в момент на риск“.

В петък петролът поевтиня, насочвайки се към първия си седмичен спад за тази година. Акциите на Devon Energy, APA и Schlumberger изтриват около 1% от стойността си.

Най-големият губещ в Dow бе Intel, чиито ценни книжа поевтиняват с 5,08 на сто.

Цената на акциите на Roku намалява с 27,60%, след като компанията за видео стрийминг отчете по-ниска печалба от очакваното.

Инвеститорите се борят и с перспективите пред паричната политика на Федералния резерв. Гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че може да се наложи централната банка да надхвърли неутралната целева лихва, която той вижда на ниво от около 2%, за да забави инфлацията.

В четвъртък индексът Dow записа най-лошия си ден от началото на годината.

Водещите индекси на Wall Street се насочват към втората си поредна губеща седмица. В последните пет дни и трите показателя бележат спад от 1%.

"Настроението на Wall Street е изнервено, защото погледне ли наляво, вижда нарастващите геополитически рискове в Украйна, а погледне ли надясно, вижда възможността от агресивно затягане на Фед“, написа в бележка старши пазарният анализатор в Oanda Едуард Мойа.

*Към 17:21 ч.  българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още