IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow сложи край на 3-дневната си серия спадове

Отслабването на напрежението около Украйна донесе повишения на американските индекси

22:32 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси завършиха търговията във вторник с ръстове. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна за първи път от четири дни, след като Русия изглежда отстъпва и не планира незабавна инвазия в Украйна, охлаждайки геополитическото напрежение, което оказа натиск върху пазарите през последните три дни, пише CNBC.

Руското министерство на отбраната обяви, че е започнало да изтегля част от военните, разположени по украинската граница, след военни учения.

Dow Jones се повиши с 422,67 пункта, или 1,2%, до 34 988,84 пункта, подкрепен от 3,7% ръст на Boeing.

Широкият индекс S&P 500 се изкачи с 1,6% до 4471,07 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с 2,5% до 14 139,76 пункта. И трите бенчмарка записаха спадове през предходните три сесии. S&P 500 е с около 7% под рекордния си връх. Russel 2000 се повиши с 2,8%.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че войските, които наскоро бяха изпратени в южните и западните военни окръзи на Русия, които споделят граница с Украйна, са завършили ученията си и са започнали да се придвижват към гарнизоните си днес.

Цената на американския лек суров петрол спадна с повече от 3,6%, а доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до 2,04% след отслабването на напрежението.

Акциите на авиокомпаниите и на круизните фирми поведоха ръстовете, а енергийните компании се оказаха най-зле представилите се, след като цените на петрола се понижиха. Цената на книжата на American Airlines се повиши със 7%, а тази на Carnival Corp. – с 3,4%. Междувременно Exxon Mobil записа 1,3% понижение на борсата, а ConocoPhillips загуби 2%.

Някои технологични компании също се озоваха на зелено. Цената на акциите на Netflix нарасна с 2,8%, а тази на Tesla – с 5,3%. Стойността на книжата на Zoom Video се повиши с 3,4%.

В допълнение към драмите с Украйна, инвеститорите продължават да следят и инфлацията.

Индексът на производствените цени, измерващ цените на крайните стоки и услуги, се повиши с 1% за месец, спрямо прогнозата на Dow Jones за 0,5% ръст.

В понеделник Wall Street преживя волатилна сесия. Dow приключи деня с над 170 пункта понижение. S&P 500 спадна с 1,2%, но в края на сесията беше с 0,4% надолу. Nasdaq Composite се сви с 0,9% в някакъв момент от деня, преди да затвори с леко понижение. Тези движения се случиха, след като напрежението между Русия и Украйна ексалира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още