IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street отбелязват ръстове за пръв път от четири дни*

Изтеглянето на част от руските войски край Украйна спомогна за настроението на пазара

17:44 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street отбелязват ръстове за пръв път от четири дни насам, след като напрежението в Украйна започна да се облекчава във вторник, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва ръст от 1,04%, или 361,08 пункта, до 34 927,25 пункта.

Широкият измерител S&P 500 добавя 1,13% към стойността си, или 49,73 пункта, до 4451,1 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite напредва с 1,6%, или 220,78 пункта, до 14 011,7 пункта.

И трите индекса бяха на червена територия в последните три търговски сесии. Показателят S&P 500 е с около 8% под рекордното си ниво.

Руското министерство на отбраната съобщи във вторник, че изтегля част от военните части, разположени по украинската граница. В изявление на генерал-майор Игор Конашенков става ясно, че военните учения, които Русия провежда в региона, приключват и част от военните се прибират в своите бази.

Във вторник петролът поевтинява, а доходността по 10-годишните щатски облигации е над 2 на сто.

Сред водещите печеливши са акциите на авиолинии и на круизни компании, докато ценните книжа на енергийните компании поевтиняват. Акциите на American Airlines и на Carnival Corp. отбелязват ръст в цената си от съответно 5,51% и 5,90%, докато тези на Exxon Mobile и на ConocoPhillips изтриват съответно 1,73% и 2,82% от стойността си.

Акциите на технологичните компании също поскъпват. Цената на ценните книжа на Netflix се увеличава с 1,25%,а тази на Tesla – с 4,59%.

„Намаляващото напрежение между Русия и Украйна спомогна за настроението днес, но това не са единствените хубави новини. Броят на положителните случаи на новозаразени с коронавирус в САЩ е с 80% под пика, достигнат през януари, което е още един сигнал, че отварянето ще бъде изместено за по-рано“, каза Раян Детрик от LPL Financial.

Във вторник бе публикуван докладът за производствените цени в САЩ, който даде по-ясна представа на инвеститорите за инфлацията в страната.

Данните сочат, че индексът на производствените цени, измерващ цените на крайните стоки и услуги, се е увеличил с 1% на месечна база през януари, докато очакванията според Dow Jones бяха за повишение от 0,5 на сто. Според неизгладените данни за последната година показателят е нараснал до 9,7 на сто, което е близо до рекордно равнище от 2010 г.

„Новините, че Русия изтегля част от войските си от границата с Украйна подклажда сутрешните оферти на цените на индексите и спада в цената на петрола“, каза главният икономист за САЩ в Oxford Economics Кати Бостянчич. Според нея данните във вторник за производствените цени показват, че Фед изостава спрямо инфлацията и ще трябва да се подготови по-добре за затягане на паричната политика тази година.

Търговията на Wall Street е предшествана от волатилен понеделник. Предходния ден индексите бяха заляти от червена вълна, а причина за нея бе отново ситуацията в Украйна.

Опасенията за поредица от лихвени повишения от Фед също държаха инвеститорите на нокти.

В понеденик гуверньорът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че централната банка трябва да е по-агресивна в подхода си към инфлацията.

"Смятам, че трябва да се подготвим по-добре за планираното премахване на разхлабената политика, отколкото щяхме да го направим по-рано. Бяхме изненадани с по-висока инфлация, това е много [голяма] инфлация“, каза Булард, според когото доверието към банката е подложено на изпитание. „Трябва да реагираме на данните и смятам, че можем да го направим по организиран начин, който няма да е разрушителен за пазарите“, категоричен бе централният банкер.

* Към 17:23 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още