IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният сезон на отчетите върна настроението на Wall Street*

Доходността върху щатските облигации намалява, а технологичните акции поскъпват

17:59 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите щатски индекси отбелязват ръстове в сряда, докато инвеститорите осмислят данните от поредните финансови отчети. В същото време технологичните акции са напът да продължат своето възстановяване, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбелязва ръст от 0,87%, или 307,3 пункта, до 35 770,08 пункта.

Широкият барометър S&P 500 добавя 1,24% към стойността си, или 55,87 пункта, до 4577,41 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite настъпва с 1,46%, или 207,16 пункта, до 14 401,61 пункта.

Технологичните акции се представят добре в началото на сесията в сряда. Ценните книжа на платформите за електронна търговия Etsy и Shopify поскъпват със съответно 2,90% и 3,13%.

Акциите на Meta Platforms – компанията майка на Facebook – добавят над 2% към капитализацията си след драматичен спад, породен от разочароващия финансов отчет миналата седмица.

Показателят Nasdaq е нараснал с над 7% от скорошното си дъно, когато премина на територията на корекция. И все пак много от професионалистите на Wall Street са внимателни относно перспективите пред технологичните акции насред покачващите се лихви и увеличилата се волатилност на пазара.

„Въпреки че сме една идея по-спокойни относно скъпите технологични акции, продължаваме да насърчаваме инвеститорите да внимават с непечелившите скъпи технологични акции с ниски оценки на качеството“, написа Тон Саконаги от Bernstein в бележка към клиенти.

Акциите на Chipotle поскъпват със 7,29% след силния отчет на компанията, докато тези на Lyft добавят 0,45% към стойността си въпреки обявения спад на броя активни шофьори.

Акциите на Enphase Energy поскъпват с 9,02% заради силния отчет, който надмина очакванията на пазара.

Доходността върху щатските облигации намалява в сряда след драматичния скок в началото на 2022 г. Спадът им би могъл да подпомогне ръста в цената на технологичните акции. Доходността върху 10-годишните щатски облигации достигна 1,93% в сряда, след като бе на ниво от 1,97% във вторник.

Управителят на Фед в Атланта Рафаел Бостич посочи, че е възможно Федералният резерв да повиши лихвите три пъти тази година, но все още нищо не е сигурно и банката ще следи развитията в икономиката.

Инвеститорите очакват данните за инфлацията в САЩ, които предстои да бъдат публикувани в четвъртък.
Според Раян Детрик от LPL Financial данните ще покажат едно от най-високите равнища, отчитани някога. „Добрите новини са, че вероятно сме близо до голям пик на инфлацията и че данните може да са този пик. Наскоро станахме свидетели на известно облекчаване на проблемите на снабдителните вериги и това е първият сигнал, че доближаваме връх на инфлацията“, каза Детрик.

Очакванията са потребителските цени да са нараснали с 0,4% на месечна база през януари и със 7,2% на годишна база, според Dow Jones.

Около 60% от всички компании в S&P 500 вече са публикували отчетите си, като около 77% от тях са надминали очакванията на Wall Street за приходите, смята FactSet.

"Наближава краят на един много силен сезон на отчетите. Да, имаше разочарование отFacebook, но като цяло видяхме впечатляващи новини от корпоративна Америка“, каза Раян Детрик от LPL Financial.

Предстои Disney, Mattel, MGM Resorts и Uber Technologies също да представят данните за последното тримесечие на 2021 г. след края на търговската сесия.

* Към 17:38 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още