IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общественото богатство е ограничено единствено от времето

То произтича от знанието, което идва от идеите, а те са безкрайни

09:10 | 05.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сривът на фондовия пазар дойде бързо и яростно, опустошавайки меме акции (придобилите култов статут в социалните мрежи – бел. прев.) от рода на GameStop, крипто схеми за бързо забогатяване и SPAC-ове (компаннии за придобиване със специална цел – бел. прев.) Лидерът в сектора Robinhood (платформа за търговия – бел. прев.), подхранван от стимулиращите пандемични чекове за населението, е добър показател за ексцесията. Акциите й му се сринаха с почти 80% от пика си през август. Моментът е добър да се запитаме: Какво представлява богатството и, по-важното, как можем да го запазим, пише Анди Кеслър за Wall Street Journal.

Как да създадете трайно богатство е изненадващо просто: Правете повече с по-малко. Винаги е било истина, винаги ще бъде. Индустриалната революция бе резултат от прилагането на знания за замяна на конете с парната мощ, понижавайки разходите както за облекло, така и за глобалните превози. Компютрите, с информация, вградена в евтин силиций, все още не са изместили библиотекари, секретарки, лекари и др. Тези ръстове на производителността са двигателите на прогреса, за голямо огорчение на отричащите растежа, пропити от манията по устойчивостта, антикапиталисти.

Ето един парадокс. Ако не сте проспали курса по икономика, значи сте научили за кривите на търсенето и предлагането, и че когато цените се понижат, предлагането трябва да спадне, за да се възстанови равновесието. Но в днешната дигитална икономика, когато разходите намаляват, ние всъщност получаваме повече предлагане, какъвто е случаят със силициевите чипове, съхранението на данни и интернет връзката.

Попитах автора и икономист Джордж Гилдър за създаването на богатството. „Богатството е най-вече знание“, казва той. „Нека си го кажем, пещерният човек е имал достъп до всички материали, с които разполагаме днес. Следователно икономическият растеж е учене, което се изразява чрез „кривите на ученето“ за срива на разходите, движени от пазарите. И все пак тези криви се отхвърлят от икономистите. Гилдър казва, че информацията, а не материалите, движи растежа: „Ако блъснете кола, цялата й стойност изчезва, въпреки че всички молекули са налице.”

Друг парадокс е убеждението, че предприемачи като изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск и изпълнителния директор на Meta Марк Зукърбърг са водени от алчност въпреки благотворителните характеристики на капитализма. Членът на Конгреса Александрия Окасио-Кортез от Ню Йорк, показвайки неразбирането си за икономиката, каза през 2020 г.: „Никой никога не прави милиард долара. Милиард долара се вземат." Забелязали ли сте, че тези, които най-много критикуват капиталистите, са твърде мързеливи, за да бъдат капиталисти?

Гилдър й възразява: „Капитализмът не е само система за стимулиране, при която предприемачите реагират механично на наградите и наказанията. Той е информационна система, управлявана от разкриването на изненадващи истини, иновацията. Ако креативността на предприемачите не беше изненада, социалистическото планиране щеше да работи.” Карл Маркс преди и сенаторът Бърни Сандърс (дем.) сега не разбират производителността! Някои скорошни изненадващи истини: иРНК, невронните мрежи, квантовите изчисления.

Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Тази Александра Окасио Кортез е рядко съчетание на популизъм и некомпетентност от класически латиноамерикански тип.Съчетание, което например превърна Аржентина от една от най-богатите страни в света преди 100 години в страната с най-много държавни валити в историята на планетата.Мисля,че по некомпетентност и глупост надминава значително дори и дядо Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.Всъщност, ако някой наистина желае да съсипе Щатите, ней-ефективният начин би бил да успее да вкара повечко такива като тази партизанка в Конгреса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Ограничено е и от алчни субекти търсещи схеми да си го присвоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
И именно, защото икономиката е функция на човешкия ресурс, на човешкото общество, по-точно, сащ купуваше ''мозъци'' от цял свят над 60-70 години. Специфичното за нас- човешкото общество е, че никой не може да купи като стока точният начин, по който функционира човешкия ум на един ''мозък''- самият процес е строго индивидуален за всеки отделен човек и не се поддава на унифициране в табличен или графичен вид. Затова и в пирамидата на Маслоу като база стои задоволяването на екзистенциалните потребности на човека- от храна, вода, покрив над главата и т.н. Затова и сащ при купуването на ''мозъци'', им предоставяха такава материална база, посредством която задоволяваха основата на пирамидата на Маслоу и ги задължаваха- чрез съответните договори- да предоставят крайният, завършен и работещ продукт/ стока/ услуга на своя интелект, а не да придадат качеството ''стока'' на самият процес на създаване на иновативни стоки/ услуги от самите ''мозъци''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''....най-важният ресурс за общественото богатство са наличните природни ресурси...""Не познахте- най-важният ресурс за обществено богатство е човешкият ресурс- и то- иновативният, знаещият, можещият, образованият човешки ресурс. Икономиката и използването на природните ресурси са продукт единствено на човешкото общество и в този смисъл те са функция на човешкия ресурс, на организацията на човешките съобщества по определен начин. В това е и грешката на държави като русия, но това е друга тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Bones
преди 2 години
"Капитализмът не е алчен, той е най-искрената форма на благотворителност. "Пуснах една сълза... Особено за Айфоня....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ivanrog
преди 2 години
"Всъщност, предоставяйки нещо, което потребителите ще намерят за продуктивно iPhone, софтуер за изкуствен интелект предприемачите разширяват богатството на своите клиенти. Това е, което аз наричам обществено богатство. Капитализмът не е алчен, той е най-искрената форма на благотворителност. За съжаление твърде много капитал се преразпределя, преди да може да бъде инвестиран и предоставен на други под форма, която увеличава богатството."Мисля, че този цитат е основата на грешната теза в статията. Нека погледнем по един по-различен начин на това как "твърде много капитал се преразпределя" - доходите на първия 1% от световното население. За последните 40 години ръста им е 160%, а на 90те процента е 26%, т.е. както и да го гледаме имаме съсредоточаване на богатство, а не както се твърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Естествено, че не е вярно! Не си ли забелязал колко тенденциозни са статиите на Г-н Нейков. Само като прочетеш увода в статията и ти става ясно, че това е спонсорирана статия, както и всички останали на въпросния автор. Какви меме акции, какви 5 лева? Крипто схеми? Не, че няма и такива естествено, но нека да питам критиците откъде дойдоха най-големите дарения за украйнското правителство - от Wall Street, или от ,, крипто схеми "? Също така пълна потресаваща некомпетентност относно Карлс Маркс и марксизма. Когато той е писал неговите трудове времената са били различни и дивият капитализъм е бил в най-алчната си форма, не че сега не е, но поне законите са се променили и профсъюзите имат малко повече права. Пак е замазване на очи, но поне е по-дискретно. Също и твоите примери са напълно на място. Ако нямаш вода примерно може да разполагаш с време и познание колкото си искаш, но водя просто няма и това е. Единственото вярно нещо в цялата статия е, че богатството е всъщност познание. Всичко останало е просто много неуспешен псевдо интелектуален опит за оригиналност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
studioaa
преди 2 години
Това категорично не е вярно - най-важният ресурс за общественото богатство са наличните природни ресурси, което значи че богатството винаги ще бъде ограничено от наличното. Категорично не е вярно, че времето е фактор при положение, че ако повече ресурси не са налични и след 1000 години богатството ще остане същото без да мръдне и 1% нагоре. Знанието ще даде възможност да се използват наличните ресурси максимално ефективно, но ако ги няма богатство няма да има дори всичкото знание да е налично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още