IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси отбелязват плахи ръстове в очакване на данните за инфлацията*

Инвеститорите отново ще следят зорко данните от отчетите на фирмите и за покачването на цените

18:00 | 07.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси отбелязват плахи ръстове в понеделник, след като миналата седмица показателят S&P 500 записа най-добрата си седмица за 2022 г., подпомогнат от силните отчети на компаниите и по-високите резултати от очакваното в доклада за заетостта, пише CNBC.

В понеделник измерителят нараства с 0,09%, или 4,14 пункта, до 4504,67 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя 0,01%, или 4,72 пункта, до 35 094,46 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбелязва ръст от 0,44%, или 62,68 пункта, до 14 160,69 пункта.

Инвеститорите отново ще следят зорко данните от отчетите на фирмите през тази седмица, макар че бързият темп на движение на индексите от миналите седмици вероятно ще се забави.

Под лупата ще попаднат и данните за инфлацията в САЩ през януари, които предстои да бъдат публикувани в четвъртък. Очакванията са цените да са нараснали със 7,2% през миналия месец на годишна база. Ако това се потвърди, инфлацията ще се е ускорила с най-бързия си темп от февруари 1982 г.

Инвеститорите се приготвят за последствията от инфлацията, като смятат, че има около 35% шанс Федералният резерв да увеличи основния лихвен процент с 50 базисни пункта през март.

Доходността върху 10-годишните щатски облигации, смятани за един от най-стабилните финансови инструменти, достигна 1,92%.

Акциите на Peloton поскъпват с 21,87%, след новините, че Amazon и Nike са сред възможните купувачи на производителя на фитнес уреди.

Акциите на Spotify поевтиняват с 1,28%. Причина за това е изявление на компанията, която посочи, че упреква Джо Роугън – водещ на подкаст – за минала употреба на обиди на расова основа, но няма да го премахне от платформата. Редица изпълнители, сред които Нийл Йънг и други, поискаха музиката им е да бъде премахната от мрежата в знак на протест срещу Роугън.

Ценните книжа на Spirit Airlines добавят 11,27% към стойността си, след като Frontier Airlines обяви сделка за сливане с нискотарифния превозвач. Изглежда това подпомогна и на цената на акциите на други авиокомпании, като книжата на United и Delta Air Lines поскъпват със съответно 2,83% и 2,43%.

Водещите индекси на Wall Street отбелязваха ръстове в петък, а индексите S&P и Nasdaq Composite записаха пета сесия на зелено за последните шест, като отчетоха и най-добрата си седмица от декември 2021 г.

„Психологията на инвеститорите се променя почти всяка седмица, което означава, че придържането към едни инвестиционни убеждения е по-трудно (или болезнено) от всякога, но и никога не е било по-важно в това да е двигател на добрите резултати“, написа в своя бележка стратегът от Raymond James Тавис МакКорт. Прогнозите на инвестиционната банка са, че повишените лихви все още са далеч от това да забавят търсенето в икономиката и че растежът на печалбата на акция ще продължи да се покачва заедно с по-високата доходност върху щатските облигации.

Миналия петък министерството на труда на САЩ съобщи, че новооткритите работни места извън стопанския сектор са нараснали с 467 хил. броя през януари, а безработицата е достигнала 4%. Прогнозите на Dow Jones бяха за повишение от 150 хил. работни места и безработица на ниво от 3,9 на сто.

Към момента 56% от компаниите в S&P 500 вече са публикували финансовите си отчети, като 79% от тях са надминали очакванията за приходи, а 77% - за печалба, според FactSet.

Сезонът на отчетите продължава да е в разгара си, като предстои публикуването на отчетите на няколко компании в Dow, включително Disney и Coca-Cola.

* Данните са актуални към 17:22 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още