IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прекъсна 6-дневната си печеливша серия преди последната сесия за годината

Другите два основни борсови индекса отвъд Океана също се оцветиха в червено

23:48 | 30.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха спад в предпоследния борсов ден на 2021 г., предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 90,55 пункта до ниво от 36 398,08 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,3% зо 4778,73 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,2% от стойността си до 15 741,56 пункта.

Краят на годината по традиция е силен период за акциите, който си спечели прозвището ралито на Дядо Коледа. Но този период може да донесе волатилност заради ограничените изтъргувани обеми.

Книжата на Biogen поевтиняха с 8% в четвъртък, след като Samsung отрече съобщение на Korea Economic Daily, че води преговори за закупуването на компанията. Тя поведе губещите акции в S&P 500 и Nasdaq Composite, след като в сряда книжата ѝ поскъпнаха с 9,5% в сряда след съобщението.

Слабото представяне на компаниите за полупроводници натежа върху S&P 500 и Nasdaq Composite. Цената на акциите на Micron Technology се понижи с 2,4%, а тази на AMD отписа 2,1% от стойността си. В сряда Micron предупреди, че затваряния заради COVID в Китай са се отразили на производството на компанията.

Книжата на круизните компании понесоха удар, след като Центърът на контрол и превенция на заболяванията препоръча на американците да избягват да пътуват с круизни кораби независимо от ваксинационния си статут. Цената на акциите на Norwegian Cruise Line се понижи с 2,6%, а тази на Carnival намаля с 1,3%.

Някои книжа, свързани с туризма, постигнаха ръст в четвъртък след колебливата търговия тази седмица, тъй като инвеститорите наблюдават развитията с варианта омикрон на COVID. Цената на акциите на Penn National Gaming нарасна с 4,5%, което я изстреля на върха на S&P 500.

В макроикономически план заявленията за помощи при безработица бяха под очакванията, показаха публикувани в четвъртък данни на министерството на труда. Подадените за първи път заявления са достигнали 198 хил. през седмицата до 25 декември, докато анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 205 хил.

И трите основни индекса отвъд Океана отбелязват ръст през декември. S&P и Dow са напът да запишат втори пореден положителен месец през последните три, а Nasdaq Composite се насочва към третия си пореден месец на ръстове.

„Дядо Коледа беше добър за инвеститорите този празничен сезон и очакваме още една година на положителна възвръщаемост през 2022 г.“, коментира Скот Рен, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute.

За годината S&P е нагоре с 27%, а Dow е нараснал с близо 10%. Nasdaq е добавил около 22% към стойността си, а Russell 2000 се е повишил с около 14 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,503% и 1,914%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути се повиши леко с 0,03% до 95,96 пункта. Еврото поевтиня с 0,2% до 1,133 долара, а паундът прибави 0,13% към стойността си до 1,35 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,09% до 115,04 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола продължи ръстовете си през последните дни, подкрепена от данни, показващи, че търсенето на гориво от САЩ е добро въпреки растящия брой на заразените с варианта омикрон на коронавируса.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 0,11% до79,32 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 0,56% до 76,99 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,5% до 1814,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още