IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори пореден ден на спадове на Wall Street, Dow отстъпва с над 500 пункта*

Инвеститорите осмислят решението на Фед, пренасочват се към акции на компании за потребителски стоки

17:55 | 17.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските борсови индекси започват редовната търговска сесия в петък на червено, продължавайки спадовете от четвъртък, съобщи CNBC. Инвеститорите отново разпродават технологични акции ден след като загубите в сектора повлякоха надолу останалата част от пазара.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average отбелязва спад от 1,42%, или 511,21 пункта, до 35 386,43 пункта. Широкият измерител S&P 500  изтрива 0,95% от стойността си, достигайки 4624,09 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отстъпва с 0,61%, или 93,09 пункта, до 15 087,34 пункта.

В четвъртък Nasdaq отбеляза загуба от 2,47%. Това бе най-големият спад на индекса от септември насам. Другите основни индекси отчетоха по-умерени спадове. Бенчмаркът Dow Jones отстъпи с 0,08 на сто, а широкият измерител S&P 500 - с 0,87 на сто.

В сряда, когато Фед обяви своето решение за по-затегната парична политика, пазарът бе във възход. Тогава централната банка на САЩ обяви, че ще започне агресивно намаляване на покупките на облигации и че очаква няколко покачвания на лихвените проценти през тази година.

И докато инвеститорите все още осмисляха новините от Фед, както и ефекта от ускоряващата се инфлация и от разпространението на новия щам на коронавируса омикрон, то изглежда те преминаваха от акциите на компании с голям растеж към тези на компании, произвеждащи потребителски стоки, които винаги са търсени.

„На фона на Фед, който става по-ястребов**, и на очакванията за по-високи лихви, инвеститорите намаляват експозициите си към акции на бързо растящи компании“, казва главният инвестиционен стратег в The Leuthold Group Джим Полсън. „Обикновено тези акции показват по-висока устойчивост спрямо акциите на стойността, защото по-голямата част от техния паричен поток ще бъде получена в по-далечното бъдеще“, посочи Полсън.

Акциите на Rivian загубиха 10% от стойността си в предборсовата търговия в петък, след като производителят на камиони съобщи, че няма да достигне целите си за производство през 2021 г.

Ценните книжа на Nvidia поевтиняха в предборсовата търговия с близо 2%, добавяйки към шестпроцентния си спад тази седмица. Акциите на Tesla поевтиняха с още 1% след деветпроцентния си спад тази седмица.

Акциите на FedEx поскъпнаха с 5%, след като данните за приходите и печалбата на компанията през тримесечието надминаха очакванията.

Акциите на банките също се търгуваха на по-ниски нива в предборсовата търговия в петък. Те бяха най-големите печеливши в четвъртък, отбелязвайки и седмичен ръст в цената си. В петък книжата на Bank of America поевтиняха с 0,8%, докато тези на JPMorgan последно се търгуваха с 0,7% по-евтино.

Седмичните данни за новите молби за помощи при безработица отбелязаха лек ръст в четвъртък.

*Към 17:05 ч. българско време

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още