IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борсови индекси се насочват към печеливша седмица*

Данните за забързващата се инфлация в страната не изплашиха играчите на пазара

17:20 | 10.12.21 г.
<p>
	Инвеститорите са нащрек, че ускоряващата се инфлация може да доведе до това Фед да забърза свиването на програмата за изкупуване на облигации.<em> Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Инвеститорите са нащрек, че ускоряващата се инфлация може да доведе до това Фед да забърза свиването на програмата за изкупуване на облигации. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на борсата в Ню Йорк бележат ръст в началото на търговската сесия в петък, съобщи CNBC. Така се продължава тазседмичният възход на пазара на Wall Street въпреки данните за инфлацията, която достигна близо 40-годишен връх.

Индексът Dow Jones Industrial Average нараства със 105,58 пункта, или 0,30% до 35 860,27 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбелязва ръст от 31,18 пункта, или 0,67%, достигайки 4698,63 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite също започна търговската сесия на зелено, като добавя 36,59 пункта, или 0,24% към стойността си, достигайки 15 553,96 пункта.

Инвеститорите следяха данните за инфлацията зорко цяла седмица. Негативните очаквания за показателя потопиха индексите в САЩ по време на предишната търговска сесия в четвъртък, а петъчният ден завърши на червено и за азиатските борсови индекси.

Публикуваните в петък данни от министерството на труда показват, че инфлацията се ускорява на годишна база с 6,8% през ноември, което е най-високото ниво от близо 40 години насам. Резултатът е малко по-нисък от прогнозираните от Dow Jones 6,7% за ноември.

Някои инвеститори може би очакваха дори още по-голям темп на ускорение спрямо икономистите, което доведе и до рали заради облекчението след публикуването на статистиките. Джефри Гундлач от DoubleLine каза в телефонен разговор тази седмица, че се опасява, че инфлацията може скоро да е над 7%.

Петъчните данни „може да показват най-силноускоряващата се инфлация от десетилетия насам, но тя все пак бе близо до очакванията. Това всъщност е хубаво, тъй като пазарът залагаше на по-голям ръст, затова може да погледнем на това като причина за облекчение“, каза главният финансов стратег в LPL Financial Раян Детрик. По думите му добра новина от доклада е, че ръстовете при автомобилите, настаняването и самолетните билети са по-малки от очакваното. Тези сфери са с упорито високи цени и това може да е един от първите сигнали, че инфлацията може би наближава своя връх, добавя Детрик.

Инвеститорите също така са нащрек, че ускоряващата инфлация може да накара Фед да избърза със свиване на програмата за изкупуване на облигации.

Акциите на Oracle добавят 16,47% към цената си, докато тези на Southwest Airlines поевтиняват с 3,7%. Ценните книжа на United Airlines поевтиняват с 2,45%. Акциите на компанията Peloton също отстъпват с 2,32 на сто.

Въпреки отбелязаните спадове в четвъртък индексите се насочват към печеливша седмица. Индексът Dow Jones отбеляза ръст от 3,8% тази седмица. Показателите S&P 500 и Nasdaq Composite нараснаха с около 3,5%.

* Към 17 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още