IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 сложи край на 8-дневната си печеливша серия

На стоковите пазари цената на петрола нарасна силно, като двата основни сорта вече са на почти една и съща цена

23:13 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия във вторник с понижения след октомврийското рали и поредната порция инфлационни данни в САЩ, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 сложи край на 8-дневната си печеливша серия със спад от 0,4% до 4685,25 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се сви с над 110 пункта (0,3%) до 36 319,98 пункта.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite пък изтри 0,6% до 15 886,54 пункта.

Акциите на Tesla поевтиняха във вторник с 12% на фона на поредица от лоши новини, която изглежда достигна своята кулминация с анкетата на изпълнителния директор Илон Мъск за продажба на дял от книжата си.

При финансовите акции спадовете поведе PayPal с 10,5%, след като компанията публикува разочароваща прогноза.

Във вторник книжата на GE поскъпнаха с 2,7%, след като индустриалният гигант съобщи, че ще се раздели на три отделни компании, фокусирани върху авиацията, здравеопазването и енергетиката.

И трите водещи индекса отбелязаха нова порция рекорди в понеделник. S&P 500 отбеляза 64-ия си рекорд при затваряне на сесия за годината и осми пореден ден на повишения – най-дългата серия от април 2019 г. Показателят е с над 24% нагоре за годината.

По-рано през деня стана ясно, че цените, плащани от американските производители, са се увеличили през октомври до голяма степен заради по-високите разходи за стоки, което захранва опасенията за трайността на инфлационния натиск в икономиката.

Индексът на производствените цени за крайно търсене се е увеличил с 0,6% спрямо предишния месец и с 8,6% на годишна база, което съвпада с прогнозите, показаха данни на министерството на труда от вторник. Без волатилните цени на храните и енергията, т.нар. основен индекс е нараснал с 0,4% на месечна и с 6,8% на годишна база.

Инвеститорите очакват нова порция инфлационни данни в сряда, когато ще бъде съобщено равнището на потребителските цени в САЩ през октомври.

Силният сезон на отчетите също подкрепи рекордното рали на акциите. До вторник сутринта американско време 459 компании от S&P 500 са представили тримесечните си резултати, като 81% от тях се представят по-добре от очакваното.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се сви леко до съответно 1,439% и 1,821%.

Доларовият индекс на свой ред също се понижи леко до 93,97 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна силно, като двата основни сорта вече са на почти една и съща цена. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1,8% до 84,89 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол прибавиха 3% към стойността си до 84,37 долара за барел.

Златото също поскъпна с 0,3% до 1834 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още