IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street започва и новата седмица с рекорди*

В понеделник акциите на индустриалните и суровинни компании са сред основните печеливши

17:46 | 08.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street започват търговията за седмицата с нова порция рекорди, след като Конгресът в САЩ одобри инфраструктурния пакет на президента Джо Байдън, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя над 150 пункта (0,4%), отбелязвайки нов дневен рекорд. От своя страна широкият измерител S&P 500 напредва с 0,2%, а технологичният Nasdaq Composite с 0,3%.

Късно в петък Камарата на представителите одобри инфраструктурния проект за над 1 трлн. долара, с което документът отива за подпис от президента. Първо документът мина в Сената още през август. Очаква се средствата да подпомогнат финансирането на проекти в транспорта, при комуналните услуги, свързаността и др.

В понеделник акциите на индустриалните и суровинни компании поскъпват, тъй като това са сегментите, които се очаква да са особено облагодетелствани от пакета. Производителят на техника Caterpillar отбелязва ръст от 3,6% в цената на книжата. Тези на Deere пък прибавят 2,4%, а на Nucor - 2,8%. При акциите на Vulcan Materials увеличението е от 2,6%. United Rentals, Martin Marietta, Quanta и Jacobs Engineering са сред останалите свързани с инфраструктурата фирми, чиито акции поскъпват.

Междувременно книжата на Tesla поевтиняват с 2,4%, след като нейният изпълнителен директор Илон Мъск разтърси инвеститорите с анкета в Twitter за това дали трябва да продаде 10% от акциите. Близо 58% от анкетираните са отговорили с „да“.

И трите основни индекса на американския пазар завършиха сесията в петък с рекорди, изпращайки една ползотворна седмица. Ралито стана факт благодарение отчасти на по-добрите от очакваното данни за работните места в САЩ през октомври.

По-късно през седмицата се очаква нова порция данни – индексът на цените на производител, както и индексът на потребителските цени съответно във вторник и сряда.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте леко до съответно 1,486% и 1,907%.

Доларовият индекс от своя страна се свива с 0,3% до 94,05 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола расте с по 0,7% и за двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент достигат цена от 83,29 долара за барел, а върху американския WTI - 81,8 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,4% до 1824 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още