IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за пазара на труда в САЩ обнадеждиха Wall Street*

Силно поевтиняване от 32% има при акциите на производителя на спортни стоки Peloton след разочароващи данни за годишната прогноза

17:33 | 05.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на американската борса започват сесията в петък с ръстове, след като данните за работните места през октомври се оказаха по-добри от очакваното, стимулирайки оптимизма за икономическото възстановяване, съобщава CNBC.

Също така добрите новини за Covid хапчето на Pfizer разпалиха надеждите, че плавното възстановяване на икономиката ще продължи. Това на свой ред даде тласък на акциите на самолетните и круизните компании.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя над 330 пункта (0,9%), а широкият измерител S&P 500 0,7%. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite напредва с близо 0,6%. И трите измерителя достигнаха съответните си дневни рекорди по време на сесията.

По-рано през деня стана ясно, че САЩ са добавили 531 хил.  работни места през октомври, съобщи Министерството на труда в петък. В същото време нивото на безработицата е спаднало до 4,6%, докато пазарът на труда се възстановява от лятното затишие. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха да са били създадени 450 хил.  работни места, а безработицата да спадне до 4,7%.

Акциите на Pfizer поскъпват с 8,5%, след като компанията обяви, че медикамента ѝ срещу Covid-19, използван заедно с лекарство срещу ХИВ, намалява риска от хоспитализации с 89%.

Новината даде тласък и на акциите, свързани с отварянето на икономиката. Книжата на United Airlines и American Airlines поскъпват с над 4%, тези на Carnival с 6,5%, а на Norwegian Cruise Line с 5,8%.

Силно поевтиняване от 32% има при акциите на производителя на спортни стоки Peloton, след като компанията съобщи за по-голяма от очакваното загуба и свиване на годишната прогноза. Peloton също така предупреди и за трудности в краткосрочен план заради проблемите с веригата на доставки.

И трите водещи индекса на Wall Street са напът да завършат седмицата с ръстове. Засега Dow е нагоре с 1,3%, S&P 500 с 2,2%, а Nasdaq с 3,3%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 1,472% и 1,9%.

От своя страна доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, расте с 0,1% до 94,46 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола расте. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,8% до 81,2 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI – с 1,1% до 79,66 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,5% до 1801,6 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 16:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още