IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow загърбва пониженията с ръст от над 200 пункта в понеделник

Цената и на двата водещи сорта петрол се увеличава с по над 5%

23:29 | 23.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия в понеделник с ръстове след една волатилна седмица. На настроенията влияние оказа окончателното одобрение на ваксината на Pfizer/BioNTech от американския регулатор, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя над 210 пункта (0,6%) до 35 335,71 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 напредна с 0,9% до 4479,51 пункта. При технологичния бенчмарк Nasdaq Composite налице е нов рекорд след днешното увеличение от 1,6% до 14 942,65 пункта.

Водещите индекси успяват да се отърсят след губеща си седмица, когато притесненията за паричната политика на Федералния резерв и забавянето на икономическото възстановяване притесниха инвеститорите, които и без това бяха разтревожени заради разпространението на делта варианта на коронавируса.

„Пазарите може и да си поемат дъх след скорошното рали, но силните резултати за второто тримесечие осигуриха фундаментално оправдаване и потвърждение на нашата увереност в устойчивостта на възстановяването“, коментират от Barclays

Акциите на производителите на ваксини се търгуваха с повишения в понеделник, след като Агенцията по храни и лекарства на САЩ (FDA) даде окончателното одобрение на ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech. Това е първата ваксина, която получава това одобрение в САЩ.

Досега продуктът на двете компании с търговско наименование Comirnaty се използваше с одобрение, дадено под условие заради извънредното положение, свързано с пандемията от коронавируса. По същата процедура се позволи използването на ваксини и на други производители, както в САЩ, така и от страна на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Книжата на Pfizer поскъпнаха с 2,5%, а тези на BioNTech с 9,6%, а на Moderna със 7,6%.

Силно повишение има и при цената на Trillium Therapeutics – с над 185%, след като стана ясно, че компанията ще бъде придобита от Pfizer.

Акциите в сегмента на пътуванията и свободното време също поскъпват – тези на Delta и American Airlines прибавят съответно2,9% и 3,3%, а на Carnival и Norwegian Cruise Lines – 4% и 4,3%.

В рамките на S&P 500 ръстовете поведе енергийният сектор на фона на силно поскъпване на петрола в понеделник, слагайки край на най-продължителната си губеща серия от 2019 г. насам. Diamondback Energy, Occidental Petroleum и Devon Energy увеличават стойността на книжата си с 5,9%, 6,9% и 6,1%.

Фючърсите върху двата водещи сорта увеличават цената си с по над 5%, като американският сорт WTI достига 65,44 долара за барел, а международният бенчмарк Брент – 68,56 долара за барел.

Златото от своя страна също поскъпва с над 1,3% до 1807,4 долара за тройунция.

Тази седмица инвеститорите очакват с интерес и годишният симпозиум на Федералния резерв в Джаксън Хол, на който се очакват насоки за бъдещето на паричната политика на централната банка. Събитието, което първоначално бе планирано присъствено, ще се състои онлайн в четвъртък и петък.

Миналата седмица Dow изтри 1,1%, а S&P 500 – 0,6%, слагайки край на двуседмичната си печеливша серия. От своя страна Nasdaq изтри 0,7%.

За август водещите индекси обаче се очаква да запишат ръстове. S&P 500 е нагоре с 1,1% от началото на месеца, Dow с 0,5%, а Nasdaq с 0,3%.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните достига съответно 1,255% и 1,877%.

Доларовият индекс се свива с половин процент до 92,99 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още