IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на изборните машини в САЩ съди близки до Тръмп медии

Фалшиви твърдения, според които Dominion e манипулирала изборите, са довели до загуба на печалба от еквивалента на 1,3 млн. евро

17:06 | 12.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка;  EPA/DAVID MAXWELL
Снимка; EPA/DAVID MAXWELL

Неоснователните твърдения за измама на изборите в САЩ през 2020 г. ще имат правни последици за считан за десен телевизионен оператор и виден съюзник на бившия президент Доналд Тръмп: производителят на машините за гласуване Dominion Voting Systems дава на съд за клевета медийните компании Newsmax, One America News и Патрик Бърн, бивш главен изпълнителен директор на интернет медията Overstock.com, предава AP.

Техните фалшиви твърдения, според които компанията e манипулирала изборите през миналата година чрез своите машини за гласуване, са довели до загуба на печалба от еквивалента на 1,3 млн. евро, заяви Dominion. 

Групата е загубила стойност, а репутацията ѝ също е била накърнена. One America News и Newsmax са разпространявали дезинформация, за да увеличат печалбите си за сметка на Dominion, се казва в жалбата, подадена тази седмица. Директорът на Dominion Джон Пулос заяви, че делото е и отговор на отказа на подсъдимите да покажат угризение или да спрат да разпространяват грешна информация.

През пролетта Dominion вече заведе дело за клевета срещу Fox News и съюзниците на Тръмп Руди Джулиани, Сидни Пауъл - и двамата адвокати - и Майк Линдел, ръководител на производителя на възглавници MyPillow. Триото е поискало от съдиите да отхвърлят исковете.

Dominion Voting е един от водещите доставчици в САЩ на машини за гласуване и свързан софтуер. Сред многото твърдения на поддръжниците на Тръмп беше твърдението, че компанията е основана във Венецуела, за да фалшифицира изборите за президента Уго Чавес, който почина през 2013 г. Dominion също така можела да „извърти“ резултатите от изборите.

Длъжностни лица и държавни служители, отговорни за изборния процес, като главния прокурор на Тръмп Уилям Бар, потвърдиха, че не е имало мащабна избирателна измама.

Един от основателите на America News - Чарлз Херинг, първоначално не коментира делото. Съюзникът на Тръмп Патрик Бърн отговори на искане за коментар от страна на AP, като изпрати графика с предполагаемо манипулирани резултати от балотажа за изборите за сенатор на Джорджия.

Говорителят на Newsmax Брайън Питърсън заяви, че отразяването на излъчването от изборите през 2020 г. се основава на твърденията на Тръмп, неговите съветници и членове на Конгреса. Действията на Dominion били явен опит за потискане на такова медийно отразяване и по същество били подкопаване на свободата на медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Хайде-хайде - всички видяхме какви "избори" се проведоха в "Меката на демокрацията" !!! Не стига, че тая фирмичка участва в най-голямата политическа измама в историята, че и нагли !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още