IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street с пореден рекорд въпреки сигналите от Фед

Сега пазарът се движи от опасения за растеж, има признаци за застой и стагфлация, твърди анализатор

23:19 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на борсата в Ню Йорк. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Сградата на борсата в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg LP

На фона на ценовите повишения на компоненти с голяма тежест като Amazon, Apple и компанията майка на Google Alphabet технологичният бенчмарк Nasdaq се изкачи до рекордно високо ниво за трети пореден ден. При откриването на сесията в сряда той се повиши с 0,6% до 14,755 пункта. Dow Jones и широкият S&P 500 спечелиха малко под половин процент. В крайна сметка Dow приключи сесията с ръст от 0,3 на сто до 34 681,79 пункта, широкият бенчмарк S&P 500 добави 0,34% до 4358,13 пункта, докато технологичният Nasdaq се повиши скромно – с 0,01 на сто до 14665,06 пункта. 

Технологичните книжа бяха подсилени от спада на доходността върху облигациите. На ниво от 1,300 процента бенчмарковите десетгодишни американски облигации бяха в пъти по-ниски, отколкото преди четири месеца и половина. Според експерти по-ниските разходи за финансиране подобряват перспективите за бъдещи печалби за тези компании с висок растеж. Книжата на Amazon, Apple и Alphabet също са на зелено.

Макар че инвеститорите са насърчавани от Федералния резерв, който заяви, че не планира да оттегля подкрепящите политики в близко бъдеще, паричната политика на централната банка предизвика пристъп на инфлация, който води както до недостиг на предлагане, така и до работна ръка и може да ограничи растежа на икономиката. Това усложнява картината за инвеститорите.

„Макар да се съмняваме, че сделките за рефлация и ротация са изцяло мъртви, сега те до голяма степен са извървели своя път“, казва пред WSJ Оливър Алън от Capital Economics.

Сега пазарът се движи от опасения за растеж, каза Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group. Има признаци, че растежът е в затой, каза той, но с инфлацията не е така. Това прилича на така наречената стагфлация от 70-те години, пояснява анализаторът.

Банковите акции продължиха поредицата си от понижения, тъй като доходността на дългосрочните облигации продължи да намалява. Книжата на Goldman Sachs се обезцениха с около един процент в иначе приятелска пазарна среда. 

Енергийните компании се търгуват на червена територия, след като цените на петрола поеха надолу. Американският лек суров петрол достигна 6-годишен връх за кратко във вторник, преди да отстъпи. В сряда цената му продължи да се понижава. 

Казано по-просто, може да се заключи, че падащите доходности повишават цените на акциите на компаниите врастеж, като например технологичните акции, докато нарастващите стойности на пазара на облигации са положителни за така наречените стойностни акции като промишлените корпорации.

Простото сравнение на курсовете демонстрира тази връзка: от началото на юни доходността върху десетгодишните държавни облигации на САЩ, които са от особено значение за пазара, е спаднала от около 1,61% до около 1,30% в момента, най-ниското ниво от февруари на този година. През този период индексът Dow Jones, като прокси за индустриалните акции, на практика е неподвижен, докато технологичният барометър Nasdaq се е повишил с повече от шест процента.

На пръв поглед понижението в доходността върху американските облигации е озадачаващ. Инфлацията се покачва значително и наскоро Международният валутен фонд повиши прогнозата си за растеж на американската икономика до седем процента. Наистина няма среда за падащи доходности.

Тилман Галер, стратег по капиталовите пазари в JP Morgan, има сравнително просто обяснение за това. „Основната причина беше липсата на нови емисии държавни облигации на САЩ“, обяснява експертът. Досегашният дълг беше финансиран от Министерството на финансите с помощта на кредитна сметка във Федералния резерв на САЩ. 

Според Галер обаче спадът в предлагането на пазара на облигации се приближава към своя край. „Има някои признаци, че дългосрочните лихвени проценти ще продължат да се покачват през втората половина на годината поради по-голямото предлагане и по-ниското търсене от страна на централната банка“, казва банкерът. Той смята, че краткосрочните високодоходни облигации и така наречените стойностни акции трябва да се възползват от нарастващите лихвени проценти.

Борсовите посредници с нетърпение проследиха и публикуването на протокола от последните обсъждания на паричната политика от Федералния резерв на САЩ. Те насочиха вниманието си към каквито и да е сигнали, че покупките на ценни книжа могат да се забавят, казва Чад Овиат, шеф на управлението на активи в частната банка Huntington. Както става ясно от протокола, няколко участници в срещата са заявили, че предвид възхода сега очакват малко по-рано от преди да бъдат налични условия за понижението на помощта. Освен това паричните власти вече обмисляли конкретно как трябва да бъде проектирана тази маневра. Някои смятат, че покупките на ипотечни кредити могат да бъдат намалени по-бързо или по-рано, отколкото покупките на държавни облигации.  

Други твърдят, че би било по-добре постепенно да се забави темпото на закупуване и на двата вида активи, защото и двата стълба на програмата осигуряват по-добри финансови условия и по този начин стимулират икономиката. По мнение на някои експерти намаляването на покупките на облигации може да бъде обсъдено вътрешноведомствено още на срещата в края на месеца.

Понижението в цената на акциите на китайския доставчик на транспортни услуги Didi продължи, акциите се обезцениха с още 4,64%. Книжата на Didi се понижиха с близо 20% вчера, след като китайските регулатори обявиха преглед на киберсигурността на компанията. Тя дебютира на Нюйоркската фондова борса едва през миналата седмица.  

Акциите на соларната компания Sunnova Energy поевтиняха с около три процента. Инвестиционната къща Raymond James повиши рейтинга от „Outperform“ до „Strong Buy“. От началото на годината досега книжата са се обезценили с около 13 процента. 

Книжата на производителя на домакински уреди Whirlpool поскъпнаха с около 2,25%. JP Morgan обяви компонента за т. нар. Top-Pick. За американската банка настроението спрямо компанията е твърде негативно. Целевата цена на JP Morgan от 278 долара представлява потенциал за повишаване с 28% за акциите на Whirlpool.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още