IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният старт при технологичните акции тласна Nasdaq до нов рекорд*

Инвеститорите очакват доклада за работните места през юни

17:52 | 28.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американският пазар на акции започна седмицата разколебан, но силният старт при технологичните акции тласна Nasdaq Composite до нов рекорден връх, съобщи CNBC.

S&P 500 остава без съществена промяна, докато Nasdaq се повишава с 0,7%. Индексът на сините чипове Dow Jones се понижава с малко над 120 пункта, като компаниите от енергийния и транспортния сектор са под натиск.

Технологичните акции водят по ръстове в началото на търговията, като книжата на Apple и Amazon поскъпват с около 1%, а Salesforce добавя 2%. Авиационният гигант Boeing натежа върху Dow, като акциите понижават цената си с 2%, след като регулаторите заявиха на компанията, че е малко вероятно да получи сертификат за своите самолети за дълги разстояния най-рано до 2023 г.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижи до около 1,49%. Доходността се движи обратно на цените.

Акциите приключиха най-добрата си седмица от месеци в петък, тъй като инвеститорите стават все по-уверени, че настоящата инфлация в САЩ не е устойчива икономическа заплаха, а временен скок.

S&P 500 завърши в петък при рекордно ниво на затваряне от 4280,70 пункта, докато Dow се повиши с 237 пункта. Въпреки че Nasdaq Composite затвори с леко понижение в петък, той добави 2,35% за седмицата, което е най-доброто му представяне от 9 април, От началото на месеца индексът се повишава с 4,45%.

Седмичните ръстове дойдоха дори след като Министерството на търговията на САЩ съобщи, че инфлационният му показател се е повишил с 3,4% през май, най-бързото увеличение от началото на 90-те години.

Следващата важна икономическа информация е докладът за работните места през юни, който Министерството на труда трябва да публикува в петък.

Икономистите очакват, че работните места извън селскостопанския сектор са се увеличили с 683 хиляди през юни. Въпреки че подобен показател би надминал цифрите от май с 559 хиляди нови работни места, мнозина се надяваха, че САЩ ще отчетат над 1 милион нови работни места, тъй като икономиката се възстановява след кризата с коронавирус.

Цената на петрола отстъпва към 17:30 часа българско време, като сортът Брент се търгува с понижение от 0,98% до 74,64%, докато фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняват с 0,92% до 73,37 долара за барел.

*Информацията е актуална към 16:56 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още