IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпорациите се борят с признаците на прегряване на американската икономика

Повишаването на разходите и недостигът на работници са предизвикателства пред фирмите

08:12 | 01.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Един франчайзополучател на McDonald’s във Флорида миналия месец е предлагал по 50 долара на всеки, който изобщо се яви на интервю. Компанията майка обяви плановете си да увеличи заплатите средно с 10% в 650 американски ресторанта, които пряко управлява. Under Armour, групата за спортни облекла, обяви в сряда увеличение на минималните си почасови заплати.

Повишаването на разходите и недостигът на работници са предизвикателства, „които ще трябва да преодолеем през това дълго, горещо лято“, предупреждава Робърт Витале, изпълнителен директор на групата за зърнени култури Post Holdings. Той изразява надежда, че повече хора ще се върнат на работа, когато изтече удълженото обезщетение за безработица през септември.

Анализаторите и политиците са разделени относно това колко дълго инвеститорите могат да очакват да продължи натискът върху разходите и труда поради уникалните обстоятелства на пандемията и произтичащата реакция от страна на политиците.

„Никога не сме затваряли толкова дълго [и] никога не сме имали фискална подкрепа с такъв размер по време на рецесия. Отварянето ще бъде. . . неравно“, посочва Луиз Шейнър, политически директор в Центъра за фискална и парична политика Хътчинс, икономически мозъчен тръст.

„В някои области има силно търсене, но не знаем колко дълго ще продължи“, допълва тя.

Елън Центнър, главен американски икономист в Morgan Stanley, се съгласява, че винаги се предвижда краткосрочен скок на цените, но предупреждава, че данните за инфлацията са "дори по-високи от очакваното". „Виждам множество рискове тук: рискът от по-висока инфлация, която ще продължи, рискът, че не можем да си върнем достатъчно работни места толкова бързо, колкото бихме искали, и рискът някои от тези прекъсвания на веригата на доставки да продължат по-дълго и да потиснат производството“, допълва тя.

Morgan Stanley все още очаква 8-процентен ръст на американската икономика през тази година, но ако разочароващият растеж на работните места продължи през лятото, „това би породило голямо безпокойство“, казва Центнър.

Последните пазарни движения обаче показват, че инвеститорите не се страхуват твърде много, че днешните по-високи потребителски цени предвещават по-продължителен пристъп на инфлация. Разпродажбата на държавния дълг на САЩ се забави след бурното първо тримесечие. След като донесе близо 1,8% през март, референтната 10-годишна облигация сега се търгува под 1,7% доходност. Инфлацията вреди на притежателите на облигации, защото подкопава стойността на техните лихвени плащания.

Инвеститорите до голяма степен се присъединяват към виждането на Федералния резерв, че настоящата инфлация е преходна. Ричардсън от ADP казва, че голяма част от настоящия натиск върху разходите е плод на временни обстоятелства и очаква септември да бъде „повратна точка за заетостта“, тъй като децата се връщат в училище, а родителите им ще тръгнат на работа.

Част от предизвикателството за онези, които се опитват да прочетат смесените послания на американската икономика, е, че пандемията е довела до бързи структурни промени. В историята няма нищо, което може да имитира това и дори да е имало, икономиката се е променила в различна посока, заключава Ричардсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Повишаването на разходите и недостигът на работници са предизвикателства, които ще трябва да преодолеем през това дълго, горещо лято, предупреждава Робърт Витале, изпълнителен директор на групата за зърнени култури Post Holdings. Той изразява надежда, че повече хора ще се върнат на работа, когато изтече удълженото обезщетение за безработица през септември.Само дето при нас обезщетенията за маса народ не спират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още