IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път в историята S&P 500 приключи на ниво над 4000 пункта

За бенчмарка преминаването от 3000 до 4000 пункта отне само 434 търговски дни

23:12 | 01.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Воден от технологичните акции, Wall Street отново се повишава в последния ден от търговията преди дългия Великденски уикенд. Технологичният бенчмарк Nasdaq добави 1,8 процента в четвъртък до 13 480 пункта. Водещият индекс Dow Jones се повиши с 0,52 процента до 33 155 пункта, а по-широкият индекс S&P 500 добави 1,7 на сто до  рекордно високия резултат от 4020 пункта. Това бе и последната сесия за седмицата, защото в петък в САЩ е почивен ден.

За S&P 500 преминаването от 3000 до 4000 пункта отне само 434 търговски дни, показват данните на Dow Jones Market Data. Това е най-кратката разлика от 1000 пункта в историята на индекса. За сравнение, преминаването от 2000 на 3000 пункта отне 1227 търговски дни.

„Април е исторически доста добър месец за фондовия пазар“, казва пред Handelsblatt Лари Адам, главен анализатор в Raymond James. „Затова очаквам възходящият импулс да продължи, особено след като икономиката изглежда набира сила“. Този оптимизъм се подхранва от планираните допълнителни инвестиции в инфраструктурата за милиарди долари, представени от американския президент Джо Байдън.

Т. нар. „American Jobs Plan“ на Байдън ще накара американския бизнес да плати разходите, обяснява Адам, докато правителството създава милиони работни места, като изгражда инфраструктура като пътища, бори се с климатичните промени и насърчава обществените услуги, като грижи за възрастни хора.

Междувременно добри новини идват и от макроикономическите данни. Промишлената активност в САЩ се разшири през март до най-високо ниво от 37 години заради силния растеж на новите поръчки, което е пореден ясен сигнал, че очакваният от мнозина подем на водещата световна икономика вероятно е в ход. Индексът на Института за управление на доставките (ISM), измерващ активността в промишлеността, скочи през март до 64,7 пункта от 60,8 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от декември през далечната 1983 г. Индексът остава стабилно на нивата на растеж (над важната граница  от 50,0 пункта) за единадесети пореден месец, което е знак за продължаващо силно представяне на промишления сектор в САЩ, формиращ около 11,9% от американската икономика.

 Анализаторът на NordLB Тобиас Басе интерпретира това като ясен индикатор за силно нарастване на икономическата активност в американската индустрия. „Тази новина се вписва добре в общите очаквания за процъфтяващата икономика на САЩ през 2021 г.“, казва експертът. Докладът за пазара на труда, който ще бъде публикуван в петък въпреки официалния празник, се очаква с нетърпение

Телевизионният водещ Джим Креймър също се изказа за тенденциите на американските пазари. Той прогнозира по-приятелско развитие за индустриалните концерни и банките през второто тримесечие. Технологичните акции и книжата на компаниите от здравния сектор са по-склонни да страдат, прогнозира водещият на Mad Money по CNBC.

Крамър подчерта Cleveland-Cliffs като потенциален победител през второто тримесечие. Американската миннодобивна компания е най-големият производител на пелети от желязна руда с 44 процентен дял от американския пазар.

Ръстовете от четвъртък са факт, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда амбициозния си инфраструктурен план за трилиони долари. Той включва разходи за пътища и мостове, за зелена енергия и подобряване на водоразпределителната система в страната. Това е втората инициатива за мащабни разходи на държавния глава, след като по-рано през март бе приет нов пакет икономически стимули за 1,9 трлн. долара.

Програмата на президента, представена в сряда, включва приблизително 2 трлн. долара разходи в рамките на осем години и увеличение на корпоративния данък до 28%, за да може тя да бъде финансирана.

Според някои на Wall Street обаче повишаването на данъците може да се окаже заплаха за възстановяването на печалбите на компаниите и цените на акциите. 

„Смятам, че пазарът е взел предвид добрите новини за инфраструктурата… Не смятам, че пазарът задължително е включил цената на лошите, които са как ще платим за всичко това“, коментира стратегът на Bank of America Савита Субраманиан.

Настроението бе допълнително повишено и от корпоративната сцена. Производителят на полупроводници Micron представи силни данни и оптимистична прогнози, а най-големият производител на чипове по договорки в света TSMC представи инвестиционен план за 100 млрд. долара.

Големите победители в Dow бяха сред най-вече високо търсеното технологично пространство. Акциите на Salesforce задържаха челната позиция с ръст от 2,8%, а Microsoft последва примера с 2,79%. Акциите на Microsoft поскъпнаха за втори пореден ден, след като стана ясно, че софтуерният гигант ще достави за американската армия над 120 хил. устройства, базирани на очилата HoloLens. Договорът ще е на стойност 21,9 млрд. долара в рамките на 10 години.

В същото време по-рано през деня стана ясно, че двама от лидерите на пазара на чипове Micron Technology Inc. и Western Digital Corp. проучват поотделно потенциална сделка за Kioxia Holdings Corp., която би могла да оцени японската компания на около 30 млрд. долара.

Сделка за Kioxia, контролирана от частната компания Bain Capital, не е гарантирана и не е ясно как може да бъде структурирана. Ако се осъществи, тя може да бъде финализирана по-късно тази пролет, пише Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Водещите индекси на Wall Street записаха ръстове за март. S&P 500 напредна с 4,2% за месеца, а Nasdaq Composite - с 0,4%. От своя страна Dow прибави над 6%.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до 1,683% от 1,749% в сряда. Доходността отчете най-голямото си нарастване от 2016 г. - с една четвърт през първите три месеца на годината, като разтревожи инвестиращите в технологичните акции, чиито оценки бяха сринати от ниските лихвени проценти.

Случващото се в четвъртък на пазара на облигациите подкрепя инвеститорите, които смятат, че доходността едва ли ще продължи да нараства със същото темпо.
 
„Пазарът на облигации се коригира сега и е на нивото, подходящо за предстоящата инфлация“, казва пред WSJ Ханс Питърсън, глобален мениджър в SEB Investment Management. 
 
Цените на петрола се повишиха, след като Организацията на страните износителки на петрол и група други големи производители, ръководени от Русия, се съгласиха да засилят производството с около 350 000 барела дневно, като по-голямото разхлабване ще стане по-късно тази година.

Американският суров петрол поскъпна с 3,7% до 61,38 долара. Анализаторите очакваха картелът да поддържа съкращенията на производството, за да укрепи пазара на петрол след неотдавнашно понижение на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още