IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед причини вълна от разпродажби на банковите акции*

Междувременно доходността по облигациите скочи

18:14 | 19.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Акциите на американските компании поевтиняха, след като решението на Федералния резерв да не удължава капиталовите облекчения за банките, които бяха въведени заради пандемията, предизвика повишаване на доходността по облигациите и разпродажба на книжата на финансовите компании, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижава с 0,52%, или 172 пункта, докато S&P 500 отписва 0,03%. Технологичният Nasdaq Composite отвори на червена територия, но успява да обърне посоката с ръст от 0,44%.

В петък Федералният резерв на САЩ ще прекрати значителната капиталова почивка за големите банки след края на март, отказвайки исканията от Wall Street да удължи мярката, въведена миналия април в отговор на коронакризата. В кратко съобщение Фед заяви, че временната промяна в неговия коефициент на допълнителен ливъридж (SLR) за банковите компании ще изтече, както е планирано, на 31 март.

За да облекчи напрежението на пазара на ценни книжа в резултат на пандемията и да насърчи кредитирането на домакинствата и бизнеса, Управителният съвет временно промени SLR миналата година. Оттогава пазарът на облигации се стабилизира.

Днешното решение може да има някои неблагоприятни последици, предупредиха анализатори, ако в отговор банките продадат някои от своите активи. Това може да изпрати доходността дори по-високо в момент, когато бързото покачване на лихвите вече притеснява инвеститорите.

Банковите акции се разпродадоха след решението на Фед. Цената на книжата на JPMorgan и Wells Fargo се срина с повече от 3%, докато акциите на Goldman Sachs поевтиняха с 1,5%. Bank of America също отчете спад с 3%. Всички те записват двуцифрени ръстове в цената си тази година.

Междувременно доходността по облигациите скочи след обявяването на решението. Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа се повиши до 1,74%, задържайки се близо до своя 14-месечен връх над 1,75%, достигнат ден по-рано. Доходността започна 2021 г. под 1%.

Нарастващата доходност по облигациите, които могат да сигнализират за увереност относно икономическото възстановяване, също могат да направят обвързаните с растежа акции да изглеждат по-малко привлекателни за инвеститорите, като намаляват стойността на техните бъдещи парични потоци.

Акциите на FedEx скочиха с 6% в петък, а книжата на Nike поевтиняха с 4%, след като приходите през третото тримесечие бяха по-слаби от очакваното.

* Информацията е актуална към 17:40 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още