IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бившият държавен секретар на САЩ Джордж Шулц е починал на 100 г.

Той е известен с организирането на срещата САЩ-СССР в Рейкявик и с освобождаването на долара от златния стандарт

16:05 | 08.02.21 г. 4
<p>
	Джордж Шулц. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джордж Шулц. Снимка: Bloomberg

Ранни години

Джордж Прат Шулц е роден в Ню Йорк на 13 декември 1920 г., израснал е в Енгълууд, Ню Джърси, и е посещавал училището Loomis Chaffee в Уиндзор, Кънектикът. Той е единствено дете, играе футбол и се справя отлично в училище. Баща му е декан на образователната програма за инвеститори на Нюйоркската фондова борса.

След като завършва университета в Принстън през 1942 г. със специалност икономика, Шулц служи в морската пехота на САЩ до 1945 г. Като капитан той е базиран на Хаваите по време на Втората световна война. Там се запознава с първата си съпруга Хелена О’Брайън, известна като О’Би, която е лейтенант от армейския корпус на медицинските сестри. Те се женят през 1946 г. и имат три дъщери и двама сина. Хелена умира от рак на панкреаса през 1995 г.

Вторият брак на Шулц, през 1997 г., е с Шарлот Мейлиард Суиг, тогава шеф на протокола и директор специални събития за град Сан Франциско.

След военната си служба Шулц получава докторска степен по индустриална икономика от Масачузетския технологичен институт. Работил е в MIT от 1946 до 1957 г., прекарвайки 1955 г. във Вашингтон като старши икономист в Съвета на икономическите съветници на президента Дуайт Айзенхауер. След това става професор по индустриални отношения и декан на Висшето училище по бизнес в Чикагския университет.

През 1969 г. Никсън назначава Шулц да ръководи Департамента по труда. Става директор на OMB през 1970 г.

Златен стандарт

Като министър на финансите, какъвто става през 1972 г., Шулц изиграва роля в освобождаването на щатския долар от цената на златото в отговор на нарастващия дефицит на платежния баланс в САЩ. Прекратяването на златния стандарт означава отпадане на валутните курсове с фиксирана валута и срив на системата от Бретън-Уудс, която управлява икономическите отношения след Втората световна война между големите индустриални държави.

Шулц управлява на практика и правителствената политика, тъй като Никсън е погълнат изцяло от скандала Уотъргейт, довел до оставката му.

Шулц напуска правителството през 1974 г. и отива в Станфордския университет, където става професор по мениджмънт и публична политика. По-късно същата година той се присъединява към американската инженерна компания Bechtel Corp. и служи като неин президент от 1975 до 1979 г. Bechtel израства до международна известност с помощта на бивши висши държавни служители, изпълняващи длъжности на изпълнителни постове, включително Шулц и Уайнбъргър.

Съветник на Буш

Шулц е съветник на президентската кампания на Джордж Буш през 2000 г. и е съпредседател на провоенна група, възродена от консерваторите през 2004 г. в подкрепа на американската война срещу тероризма.

Той подкрепя американската война в Ирак за свалянето на Саддам Хюсеин, като пише шест месеца преди инвазията през март 2003 г.: „Самозащитата е валидна основа за превантивни действия“.

Джордж Шулц е и председател на международния съвет на JPMorgan Chase & Co., който съветва висшето ръководство по глобални бизнес въпроси.

През декември 2020 г., малко преди своя стогодишен рожден ден, Шулц написа становище за Washington Post, озаглавено „10-те най-важни неща, които научих за доверието през моите 100 години“.

„Има един урок, който научих рано и след това го научавах отново и отново: Доверието е разменна монета. Когато доверието е в стаята - семейната стая, училищната стая, съблекалнята, офиса, правителствената стая или военната стая, тогава се случват добри неща. Когато доверието не е в стаята, добри неща не се случват. Всичко останало са подробности“, казва той в публикацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И ти също.Където ги пращаш, там ще ги чакаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
мда, ама имат наследници дeeeбa...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
айде да се готвят Кисинджър и Сорос ... и кралското семейство мумии !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
е тва е ходеща история бате на 100вка, брао, но никой не е вечен нема как треа се некогаш на отчет при началника да се ходи .... да не са го ваксинирали човекот случайно ?? ... само питам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още