IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво подхранва ръста на пазарите?

Синята вълна ще отвори вратите за една доста по-голяма програма за стимулиране на американската икономика, твърди д-р Петко Вълков

19:50 | 07.01.21 г. 2
Какво подхранва ръста на пазарите?

Факт е, че през последните дни новините, които подхранват ръста на пазарите, не са толкова свързани със случващото се в Капитолия, а по-скоро с демократическата победа в Джорджия, предоставяща тотален контрол на демократите над законодателната власт в САЩ. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Петко Вълков, финансист и началник "Трежъри" в Българска банка за развитие.

"Синята вълна, макар и да не беше най-очакваният сценарий за пазарите, ще отвори вратите за една доста по-голяма програма за стимулиране на американската икономика от страна на Джо Байдън, който нееднократно е заявявал фокуса си върху малкия и среден бизнес и повишаване на данъците за по-богатите американци", каза гостът.

Д-р Вълков коментира, че триумфът на демократите се възприема изключително положително от пазарите, докато събитията от последните часове в Капитолия не са нещо неочаквано за инвеститорите и затова ефектът от щурма е минимален. 

"Тръмп отдавна претендира за изборна измама и неминуемо щеше да се стигне до ескалация на общественото напрежение - риск, който в по-голямата си част беше калкулиран от пазарите, макар и не до такава степен“, каза гостът.

По думите му налице е много важен нюанс на пазарите от близките часове и дни, който трябва да бъде взет предвид,  а именно – посоката на американските борсови индекси.

"Буквално през изминалия ден беше отчетено много силно представяне на Russell 2000, индексът, който следи най-малките компании в САЩ. От началото на година той е най-печелившият американски борсов измерител, докато от друга страна NASDAQ отбелязва застой и дори известно понижение", обясни Вълков.

"Тези два фактора очертават очакванията на пазарите за предстоящата фискална политиката на Байдън", коментира началникът на отдел "Трежъри" в Българска банка за развитие, прогнозирайки, че размерът на икономическите стимули може би няма да бъде толкова голям, колкото беше посочен в предизборните обещания на Байдън.

В разговора беше засегна и темата за повишената доходност на американските 10-годишни облигации, като гостът застана зад тезата, че в краткосрочен план може да се очаква известен инфлационен натиск нагоре след влизане в сила на новите икономически стимули, евентуалното разхлабване на противопандемичните мерки и бум на вътрешното потребление.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Какво подхранва ръста на пазарите? Печатницата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Хахахаха - и какво бъдеще очаква една страна, дори и могъща да е тя, където цялата власт е в ръцете на измамници, фалшификатори, ***, ***, изкълченяци? В Конгресна вече забраняват "полово определени думи", т.е. забранява да се казва мъж, жена, майка баща, син, дъщеря, брат, сестра !!! Американският народ е на ръба на търпението си, следващия път и Тръмп няма да може да ги усмири !!! Тексас и не само Тексас са на път да се отцепят - САЩ са пред най-голямата криза в историята си !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още