IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп удължи забраната за зелените карти и новите работни визи

Бизнесът се противопоставя на мярката и води дело за блокиране на ограниченията

10:14 | 02.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп удължи забраната за нови зелени карти и работни визи до 31 март заради продължаващата слабост на пазара на труда в САЩ поради пандемията, предава Bloomberg.

Тръмп подписа прокламация, с която удължава имиграционните ограничения, които въведе за първи път през април и поднови през юни.

„Ефектите на COVID-19 върху пазара на труда в САЩ и върху здравето на американските общности са обект на постоянна национална загриженост и съображенията, присъстващи в предишните прокламации, не са отпаднали“, коментира Тръмп.

Удължаването на ограниченията, което включва замразяване на новите визи H-1B и H-4, използвани от технологични работници, продължава агресивната кампания на Тръмп за ограничаване на имиграцията в САЩ.

Технологичните компании в САЩ и Търговската камара, най-голямата организация за лобиране на бизнеса в страната, критикува забраните. Според тях те вредят на икономиката на страната. Камарата и други търговски групи са завели дело за блокиране на ограниченията.

Безработицата в САЩ през ноември беше 6,7% в сравнение с 14,7% през април в разгара на икономическата блокада заради пандемията. Нивото на безработица обаче е над два пъти по-голямо в сравнение с февруари. На 8 януари ще бъдат публикувани данните за безработицата през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още