IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси приключват годината на нови рекордни стойности

Последните ръстове за пазара са стимулирани от разпространението на ваксините и новия пакет от мерки за облекчаване на икономиката, приет от Конгреса

23:11 | 31.12.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските акции прекараха последната сесия на най-бурната година в близкото минало, правейки нещо рядко за 2020 г.: търгуваха се много тихо.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 200 пункта, или 0,7%, до 30 606 пункта, маркирайки рекордна стойност за бенчмарка, докато широкият  S&P 500 се засили в следобедните часове, готвещ се за достигането на  рекордно високото за всички времена ниво. Автомобилните производители бяха сред най-добре представящите се, докато енергийните компании отчетоха спадове. Индексът добави 0,6 на сто днес до 3 756 пункта.  Nasdaq Composite Index добави 0,1% до 12 888 пункта - на косъм от рекорда. Въпреки това Nasdaq Composite регистрира най-високия си годише ръст от 2009 г. насам, добавяйки 43,6% към стойността си, изчислява FactSet. 

Основните индекси завършиха 2020 г. със солиден ръст. Dow нарасна с над 6% през годината до момента, преди да влезе в сесията в четвъртък, а останалите индекси се представиха още по-силно. S&P 500 е нараснал с 15%, Russell 2000 е нараснал с 19%, а Nasdaq Composite е добавил 43%.

"Като се имат предвид предизвикателствата на годината, късметът на много инвеститори ги е „накарал да се почешат от почуда по главите“, казва пред Wall Street Journal Майкъл Ароне, стратег в State Street Global Advisors. Ралито се случва на фона на  намаление на корпоративните печалби при ръст на приходите.

Тези движения на акциите се случват в края на относително спокойна седмица на Wall Street, слагаща край на забележителна година за фондовия пазар.

Пазарите отбелязаха рязък спад през февруари и март, след като пандемията от COVID се разпространи извън Китай. S&P 500 записа най-бързия си срив с 30% в историята.

Притихналата сесия слага край на година, в която акциите започнаха да поскъпват от март въпреки икономическите последици от пандемията на коронавируса. Безпрецедентните стъпки, предприети от правителствата и централните банки в подкрепа на икономиките, насърчиха инвеститорите да се съсредоточат върху перспективите за растеж въпреки икономическия хаос.

Това помогна на трите основни индекса да достигнат 100 рекорда при затваряне досега през 2020 г., като Dow се установи в четвъртък на 14-ия си рекорд за годината. 

Последните ръстове за пазара са стимулирани от разпространението на ваксините и новия пакет от мерки за облекчаване на икономиката, приет от Конгреса, въпреки че лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл блокира усилията за увеличаване на сумата на директните стимулиращи плащания до 2000 долара спрямо сегашните 600 долара.

Когато погледнете цялата година, бихте могли да кажете, че политиците удавиха черния лебед. Карстен Бжески, ING Groep

Растящо безпокойство през последните седмици създава новият щам на вируса, който беше установен първо във Великобритания и беше потвърден в Колорадо и Калифорния. Британски официални представители заявиха, че щамът е по-заразен от по-ранни версии на вируса.

Но експерти и здравни ръководители казват, че съществуващите ваксини трябва да са ефективни срещу новия щам. Някои твърдят също, че компаниите трябва да могат да приспособяват ваксините да работят срещу нови щамове, ако е необходимо.

Инвеститорите бяха под влиянието на по-добри от очакванията данни за заявленията за помощи при безработица в САЩ. Броят на подадените за първи път заявления достигна 787 хил. за седмицата до 26 декември, съобщи министерството на труда в четвъртък. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха 828 хил.

„Когато погледнете цялата година, бихте могли да кажете, че политиците удавиха черния лебед“, казва Карстен Бжески, глобален ръководител на макроизследванията в ING Groep.

Рязкото рали през последните седмици отразява оптимизма на инвеститорите за перспективите за следващата година, казва Бжески. „Има надежда да видим това синхронизирано глобално възстановяване през 2021 г.“.

Някои от най-големите опасения за годината - като темата за ваксините срещу Covid-19, несигурността около президентските избори в САЩ през ноември, влошаването на търговските отношения между САЩ и Китай и резултатите от преговорите на Обединеното кралство с Европейския съюз за нова търговска сделка, отслабнаха през последните седмици, казват инвеститори.

„Всичко вече се е уредило“, казва Бжески. „За участниците на пазара това е моментът да се отпуснат и да релаксират".

Книжата на Tribune Publishing поскъпнаха със 7,1%, след като The Wall Street Journal писа, че хедж фонд, който притежава голям дял в компанията, планира да купи веригата вестници.  

Акциите на Enphase Energy поскъпнаха с 1,5%, след като S&P Dow Jones Indices заяви, че компанията ще замени  Tiffany в S&P 500 от 7 януари. Tiffany бе придобита от LVMH Moet Hennessy-Louis Vuitton.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до ниво от съответно 0,916% и 1,649%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,06% към стойността си до ниво от 89,75 пункта. Еврото поевтинява с 0,38% до 1,225 долара, а паундът е нагоре с 0,23% до 1,365 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,08% до 103,08 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава в последния борсов ден от 2020 г. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, губят 47 цента от стойността си до 51,16 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу също с 47 цента до 47,93 долара за барел.

Глобалните пазари на суров петрол загубиха около една пета от стойността си през 2020 г., тъй като строгите блокади заради коронавируса парализираха голяма част от световната икономика, но цените отскочиха силно от дъното си, след като правителствата приеха повече стимули.

Американските фючърси върху златото са нагоре с 0,3% до 1898,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
добре , че си паднал на глава и не си се осакатил , та са ни радваш със спам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
От черешата хубаво се пада. Помня от малък..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 3 години
америкаците показаха защо са номер едно - страхотно доверие и взаимодействие м/у ц.банка и население. това у нас не може да стене, на ганйо като му кажеш скачай - той сяда, а хамериканеца скача на черешата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още