IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow не можа да се пребори за ръстове след последната за годината среща на Фед

Другите два водещи индекса обаче успяват да запишат повишения

23:46 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average не можа да се пребори, за да излезе на положителна територия в сряда. За сметка на това широкият измерител S&P 500 и технологичният  Nasdaq Composite  успяха да напреднат, след като Федералният резерв запази политиката си за подкрепа на последната среща на ръководството си.

Dow изтри 0,2% до 30 154,54 пункта, S&P 500 се покачи с 0,2% до 3701,17 пункта, а Nasdaq – с 0,5% до 12 658,19 пункта.

В последната си за годината среща ръководството на централната банка на САЩ начело с гуверньора Джером Пауъл гласува за запазване на месечния обем покупки на облигации за най-малко 120 млрд. долара, става ясно от изявление, цитирано от Bloomberg. Решението е в унисон с очакванията на пазарните анализатори. От банката не са направили допълнителни промени в състава на покупките.

„Федералният резерв ще продължи да увеличава притежанията си на държавни ценни книжа с най-малко 80 млрд. долара на месец и на ипотечни облигации с най-малко 40 млрд. на месец, докато не бъде постигнат значителен по-нататъшен напредък към целите за максимална заетост и ценова стабилност“ на Комисията за отворения пазар, се казва в нейната позиция.

Напредък бе отбелязан и по ключовата за пазарите тема за новия пакет икономически стимули в САЩ. Лидерите на демократите и републиканците са се договорили за пакет от 900 млрд. долара, който ще включва нов кръг директни плащания за потребителите, съобщават CNBC и Politico. Той обаче не предвижда защити за бизнеса и федерални и регионални помощи.

По-рано през деня имаше нова среща между председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидерите на Републиканската и Демократическата партия в Сената Мич Макконъл и Чък Шумър, както и лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти. В разговора по телефона се е включил и финансовият министър Стивън Манучин.

Настроение на пазара бе потиснато от по-голямото от очакваното понижение на продажбите на дребно в САЩ. Министерството на търговията обяви, че продажбите в сектора са се свили с 1,1% през ноември. Икономистите очакваха понижение от 0,3 на сто.

Днешната сесия се случи на фона на силни ръстове през предходния ден на Wall Street, когато и трите водещи индекса напреднаха с по над процент.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации остана почти без промяна на ниво от съответно 0,921% и 1,662%.

Доларовият индекс отбеляза понижение до 90,32 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна. Американският сорт WTI поскъпна с 0,4% до 47,79 долара за барел, а международният бенчмарк Брент с 0,5% до 51,01 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,7% до 1868,4 долара за тройунция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още