IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на напредък по отношение на държавните стимули оцвети Wall Street в червено

S&P 500 отчете трета поредна сесия на понижение

23:10 | 11.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето щатски борсови индекси приключиха седмицата с понижения, тъй като оптимизмът сред инвеститорите за постигане на споразумение във Вашингтон за нови държавни стимули остава помрачен от липсата на напредък, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 46,88 пункта, или с 0,16 на сто, до равнище от 30 046,14 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,13% до 3663,46 пункта, записвайки трета поредна сесия на спад.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 0,23%, понижавайки се до ниво от 12 377,87 пункта.

За цялата седмица Dow и S&P 500 отчитат спад съответно от 0,6% и 1%, докато Nasdaq изтрива 0,7% от стойността си.

Акциите на Microsoft поскъпнаха с около процент, докато тези на Apple и Facebook поевтиняха съответно с 0,88% и 1,31 на сто. Цената на книжата на Alphabet и Amazon се повиши съответно с 0,22% и 0,34 на сто.

щатски щатски

Във Вашингтон продължават преговорите за нов пакет икономически стимули, който да бъде приет преди края на 2020 г., но все още остават спорни въпроси, като тези за федералните и местни стимули, помощта за безработица и др.

От кабинета на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл са предупредили, че партията вероятно няма да подкрепи двупартийното предложение за нов пакет от 908 млрд. долара. Въпреки това по-рано в четвъртък председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че междупартийните преговори водят до „голям напредък“.

Камарата вече прие едноседмично удължаване на федералните разходи, с което да се избегне блокиране на администрацията до 18 декември, за да може да има повече време за преговори. 

Без нови стимули милиони американци може да се окажат без помощите си за безработица от новата година. Междувременно молбите за обезщетение при безработица отбелязват ръст миналата седмица до 853 000 – най-високият общ брой от 19 септември насам.

Настроенията на пазарите са помрачени и въпреки препоръката на съвет външни експерти на Службата по храните и лекарствата за извънредната употреба на ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech. Това е последната стъпка, преди да бъде дадено окончателното одобрение за дистрибуцията на медикамента в страната.

По-рано тази вечер Сенатът одобри военния бюджет на САЩ (National Defense Authorization Act), който включва 740 млрд. долара за Министерството на отбраната, след като прие законопроекта с достатъчно голяма разлика, за да преодолее обещаното вето на президента Доналд Тръмп.

Контролираният от републиканците Сенат подкрепи законопроекта с 84 гласа „за“ срещу 13 „против“, което е повече от нужните две трети, необходими за приемането на бюджета от 100-членния Сенат, за да се избегне президентско вето.

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни. Производствените цени в САЩ се повишават слабо през ноември на фона на нарастващите нови случаи на коронавирус, които засегнаха пазара на труда и търсенето на услуги.

Индексът на цените на производител PPI за крайно търсене нарасна с 0,1% миналия месец, след като се увеличи с 0,3% през октомври, съобщиха от Министерството на труда на САЩ в петък. Това е най-слабият ръст от април. През 12-те месеца до ноември PPI се повиши с 0,8%, след като се увеличи с 0,5% през октомври.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 0,89% и 1,621 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,17% до 90,98 пункта.

На фючърсните пазари петролният бенчмарк Брент отчете спад от 0,56% до 49,97 долара за барел, докато фючърсите върху американския сорт WTI поевтиняха с 0,4 на сто до 46,57 долара за барел.

Цената на златото отчете ръст от 0,3 на сто до 1843,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
следващото оцветяване ше е в жълтокафяво , като гледам накъде отиват нещата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още