IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси са под натиска на разочароващи данни за молбите при безработица*

Цената на петрола преминава прага от 50 долара за барел за първи път от март насам

18:14 | 10.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average започва сесията в четвъртък с лек спад след публикуването на по-слаби от очакванията данни за заявленията за помощи при безработица в момент, когато конгресмените опитват да прокарат нов пакет от фискални стимули до края на годината, предава CNBC.

Индексът, включващ 30 компании, е надолу с 95,93 пункта и достига ниво от 29 970,70 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,13% до ниво от 3668 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отчита ръст с 0,36% до равнище от 12 387,44 пункта. Verizon и American Express са най-зле представящите се компании в Dow, като книжата им отписват по над 1% от стойността си.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица в САЩ са скочили до 853 хил. миналата седмица. Това е най-големият им брой от септември и те преминават за първи път от октомври прага от 800 хил.

„Предвид поведението през последно време на подадените за първи път заявления вероятно ще видим нов ръст на трайните заявления. Има данни, че те са достигнали повратна точка в началото на ноември заради растящите случаи на COVID и налагането на социално дистанциране, които наистина вредят на сектора на услугите в икономиката“, коментира Томас Саймънс, икономист в компанията Jefferies.

Днешният доклад предизвика опасения за възстановяването на икономиката в момент, когато Конгресът опитва да приеме нов пакет от стимули.

Камарата на представителите прие удължаване на финансирането на правителството в сряда, което ще позволи на федералните власти да работят до 18 декември и купува време за нови преговори по по-големия законопроект за облекчения.

Очакванията за силно възстановяване на икономиката и ентусиазмът около разпространението на ваксината на Pfizer и BioNTech във Великобритания тласнаха основните индекси през последно време до рекорден връх.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,936% и 1,677%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,32% до 90,79 пункта. Еврото поскъпва с 0,45% до равнище от 1,214 долара, а паундът поевтинява с 0,73% до 1,33 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,13% до 104,35 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нараства до над 50 долара за барел за първи път от март, тъй като надеждите за по-бързо възстановяване на търсенето след разпространението на ваксините срещу COVID-19 компенсират огромния ръст на запасите от суров петрол в САЩ, които показаха, че все още има голямо налично предлагане.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,27 долара до 50,13 долара за барел и постигат ръст за трети пореден ден. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 1,15 долара към стойността си до 46,67 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,1% до 1837,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още