IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около новите фискални стимули тласка нагоре американските индекси*

Преговорите се очаква да започнат по време на най-лошите дни от началото на пандемията в САЩ

17:35 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Основните индекси на американската фондова борса Dow Jones и S&P 500 продължиха ръстовете си от вчера, когато достигнаха до рекордни стойности на фона на оптимизма около новите фискални стимули и ваксината срещу коронавирус, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones прибавя над 70 пункта към стойността си, или 0,23%, а S&P 500 нараства с 0,2% към 16:58 часа българско време.* Nasdaq Composite се движи без особена промяна в стойността.

Компаниите, които биха се възползвали най-много от успешното пускане на ваксини, повишават цената на книжата си в сряда – това са компаниите за круизни пътешествия Carnival и Norwegian Cruise Line, чиито акции поскъпват съответно с 1,6% и 0,7%. American Airlines записва ръст в цената от с 3,2%, а Delta напредва с 1,1%.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин представи за обсъждане пакет от стимули в размер на 916 млрд. долара на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси късно във вторник, в момент, когато депутатите се опитват да преодолеят едномесечна безизходица около отпускането на допълнителна помощ. 

„Преговорите за нови стимули започват", каза Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities. Той добави, че въпреки последните неразбирателства между републиканците и демократите перспективите за постигане на компромис се увеличават. 

Преговорите се очаква да започнат по време на най-лошите дни от началото на пандемията в САЩ. Страната отчита повече от 200 хил. положителни теста всеки ден. Само за четири дни бяха регистрирани 1 млн. нови случая на коронавирус, като общият брой на заразените се увеличи до 15 млн. души.

Притесненията на Wall Street от последния скок на коронавируса отчасти отслабнаха, след като Великобритания започна да ваксинира населението си с медикамента на Pfizer.

„Covid бушува и все още няма пакет стимули? Няма значение, с ваксинации, които вече са в ход, може да е невъзможно да спрем покачването на фондовия пазар преди празниците“, заяви Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group пред CNBC.

Към 17:30 ч. българско време цената на петрола поскъпва с по около един процент и за двата водещи сорта до съответно 46,04 долара за барел за сорта WTI и 49,33 долара за сорта Брент.

Златото обаче поевтинява с близо 1,7% до 1843,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още