IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът на Wall Street донесе на Dow ръст от над 700 пункта

За доброто настроение допринесоха съобщения за добри резултати от медикамент срещу коронавирус, както и намерението на Вашингтон скоро да отвори икономиката

23:37 | 17.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия в петък със силни ръстове, обнадеждени от съобщенията за положителни резултати от лечение с медикамент срещу коронавирус, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа ръст от над 700 пункта, или почти 3%, достигайки ниво от 24 242,49 пункта. Бенчмаркът преминава границата от 24 000 пункта за първи път от 10 март насам.

Широкият измерител S&P 500 прибави близо 2,7% до 2874,56 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се покачи с 1,4% до 8650,14 пункта.

Акциите на Boeing поскъпнаха с близо 15%, след като компанията обяви, че ще поднови производството си в Сиатъл най-рано от 20 април. Самолетопроизводителят също така обяви, че ще започне отново дейност и във Филаделфия.

Поскъпването на Boeing, както и представения в четвъртък план на Белия дом за отваряне на икономиката също разпалват бичите настроения в петък. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо също обяви, че броят на настанени в болница пациенти с коронавирус намалява.

Книжата на фармацевтичната компания Gilead Sciences поскъпнаха с близо 10%, след като медицинският новинарски уебсайт STAT съобщи, че пациенти в болница в Чикаго, които експериментално се лекуват с медикамента ремдесивир, отбелязват значително подобрение.

„Ефективното лечение е голямо нещо и ще направи път към отварянето на икономиката и възстановяването на нормалните социални дейности много по-рано от ваксина“, посочва Том Лий, ръководител на изследователското звено към Fundstrat Global Advisors.

Други по-ранни проучвания също показват, че ремдесивир е ефикасен при лечение на коронавирус. Те обаче бяха значително по-малки по-мащаб. От самата компания Gilead също предупреждават, че отделни съобщения за успех на медикамента не са достатъчни, за да се определи дали той е надежден.

На червено завършиха книжата на някои от компаниите, които се радваха на повишен интерес по време на карантината. Акциите на Amazon поевтиняха с 1,4%, тези на Netflix отписаха 3,7%, а на Walmart – 0,16%. Въпреки това Amazon и Netflix отбелязват ръст от над 12% за седмицата, а Walmart 7%.

Пазарите записаха силни понижения спрямо ръстовете си от февруари на фона на разразилата се коронавирусна пандемия, като болните вече са над 2 млн. души, от които над една четвърт са в САЩ.

Настроението обаче се разведри, като от 23 март индексите растат на фона на забавяне в броя на новите болни. В четвъртък американският президент Доналд Тръмп обяви, че пикът на болестта в страната вече е преминал и икономиката се готви за отваряне.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да върви в противоположни посоки. Американският сорт WTI поевтинява с 8% до 18,27 долара за барел, а международният бенчмарк Брент прибавя 2,26% до 28,45 долара за барел.

Златото поевтинява по-осезаемо с близо 2,2% до 1693,95 долара за тройунция.

При държавните ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните американски облигации обръща тенденцията от началото на сесията и завършва с ръст до съответно 0,65% и 1,272%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се понижава до 99,75 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
Пълен абсурд.....*** ТОЙ ПАЗАРА така каза.....*** кви перспективи има там....той тва най-яката демокрация.....ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ДАЛЕЧЕ ОТ РЕАЛНОСТТА! Но това тотална олигархия и финансова мафия и държавен финансов тероризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
И още няколко съвета... може да си купиш малко злато, но имай в предвид, че по трудно се продава после и не ти носи дивиденти. Може да си купиш и малко имоти например ниви :) Но ако мислиш да се регнеш на делта сток и да играеш с метатрейдър глупостите ще се прецакаш .... гаранция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Така е не си ги схванал борсите ! Основно правило при инвестиция там е да можеш да чакаш ! Да понякога и 20 години или повече. На борсите инвестирай пари от които нямаш нужда. Купувай акции които носят дивиденти и такива които им се качва цената. Никога не продавай. Кумулативното натрупване ще ти умножава капитала непрекъснато. Подбери акциите от топ 100 може и да включиш няколко рискови. Планирай нови покупки така,че когато стигнеш 60 години да имаш 40 преоцента акции и 60 процента фондове. Може част от 40-те процента акции да вкараш и облигации. Ако искаш да се чувстваш ,че "играеш" на борсата тоест освен да купуваш и да продаваш то направи го на някоя крипто борса. Например etherium vs etherium classic. Не се занимавай да предвидиш и да биеш Уолстрийт като купуваш и продаваш .... ще загубиш 100%. Нямаш информацията , нямаш и знанията :) Играй само пасивно както го обясних. Рисково на криптото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Този оптимизъм е като оптимизма на скачащия през прозореца. Повишава се като да качи няколко стъпала, за да се засили по-добре, преди да скочи! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 4 години
Айде и парите от стимула отидоха на борсата(около $3000) средно на семействоПри понижава се драстично п/е - акциите в момента са по скъпи от преди кризата!При 25% спад на БВП в 2нд тримесечие борсата регистрира 30% ръст за 3 седмици!?При 20 милиона безработни ( засега) и 17%(май беше) спад на продажбите. При падащи цени на имотите, суровините и викс на около 40, при милиони болни и стотици хиляди мъртви( само за два месеца).... И това не е краят!След десетки (почти)години на борсите се оказва, че нищо не разбирам от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още