IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street завърши динамичната си седмица със спадове

Коментари на Лари Кудлоу вдъхнаха известна доза оптимизъм на авиационния сектор

23:38 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Pixabay</em></p>

Снимка:Pixabay

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса затвориха сесията в петък с понижения, приключвайки една много динамична седмица за Wall Street, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 256 пункта, или с 0,98%, до ниво от 25 864,78 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчете понижение от 51 пункта, или 1,71%, до ниво от 2972,37 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 1,87%, или 162 пункта, до ниво от 8575,62 пункта.

„Пазарите изпитаха трудности в петък, а всички очакваме ситуацията да се влоши през уикенда“, казва Андрю Слиммон, старши портфолио мениджър в Morgan Stanley Investment Management.

Секторът на компаниите в петролната индустрия отчете общо понижение с 6%. Междувременно цените на петрола спаднаха с почти 10% до едни от най-ниските си нива, след като преговорите за допълнителни съкращения на добива в рамките на ОПЕК+ се провалиха.

Акциите на авиокомпаниите поскъпнаха, след като главният икономически съветник Лари Кудлоу заяви, че Белият дом обмисля мерки за компенсиране на отрицателното въздействие на коронавируса върху индустрията. Книжата на United Airlines се търгуваха с 2% по-високо, докато акциите на Delta Air Lines поскъпнаха с 1%.

Акциите на банките попаднаха под натиск, докато доходността по десетгодишните американски облигации достигна рекордно ниските стойности от 0,66 процента. Облигациите се разглеждат от инвеститорите като „сигурно убежище“ по време на криза. "Паниката държи пазарите на държавните облигации от двете страни на Атлантическия океан в напрежение", заяви експертът по облигации Елмар Вьолкер от LBBW. "В тази ситуация инвеститорите трупат всичко, което обещава сигурност в случай на влошаваща се криза".

Това, от своя страна, натовари книжата на финансовите институции, които печелят пари от сделки с лихвени проценти. Акциите на Bank of America, Citigroup и JPMorgan загубиха до 5,2 процента.

Неочаквано добрите данни от пазара на труда в САЩ трудно биха могли да стабилизират цените на акциите, тъй като данните се отнасят само за периода до средата на февруари, преди коронавирусът да се разпространи все по-бързо в света. През предишния месец в САЩ са регистрирани 273 000 нови работни места. Анализаторите очакваха около 100 000 по-малко нови работни места.

На фона на бързо разпространяващата се вирусна епидемия, борсовите участници все още очакват Фед да намали допълнително ставките на редовната среща на 18 март. „Всъщност подобни данни трябва да са на преден план, но днес оценката на риска доминира на фондовите борси", казва пазарният експерт Джон Дойл от Tempus. Роб Мангрели от финансовия консултант Chatham Financial добавя, че влиянието на вируса върху икономиката ще стане очевидно едва през април.

Докато миналата седмица беше най-лошата за Wall Street  след финансовата криза от преди повече от десетилетие, изминалите пет сесии се оказаха доста динамични за инвеститорите. Трейдърите си върнаха оптимизма след победите на Джо Байдън при гласуванията в Супервторника, но притесненията за бързото разпространение и влиянието на коронавируса все още понижават апетита към риск. с с

Учудващото понижение на лихвата от Фед се изпари на пазарите. Конгресът прие тази седмица закон, за да осигури 8,3 милиарда долара за борбата с вируса. Но тази мярка досега не оказа ефект върху борсите.

Независимо от данните на пазара на труда много инвеститори разпродаваха своите щатски акции от портфейлите. По-специално туристическите компании отново се включиха в списъците за продажби: акциите на операторите на круизни кораби, като Royal Caribbean и Carnival, се обезцениха с 1,2% и 2,6%. Според нови сведения дванадесет души са дали положителни тестове за вируса на круизен кораб по Нил.

Независимо от вируса акциите на Cypress Semiconductor, които вече бяха изпаднали под силен натиск предишния ден, продължиха да се обезценяват с почти 15 процента. Планираното придобиване от Infineon може да се провали. Според вътрешни източници германската компания за чипове е изразила опасения от регулаторния орган CFIUS. Причината са притеснения, че сделката може да представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

При валутната търговия доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,83 на сто до 96,02 пункта. Еврото от своя страна се търгуваше при ръст от 0,64% за 1,13 долара.

На петролните пазари цената на сорт Брент отчете спад от 9,30 на сто до 45,34 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 9,65 на сто до 41,47 долара за барел. Повече за цената на петрола и срещата във Виена четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още