IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се разминават в началото на сесията*

Dow Jones е на червена територия, а S&P 500 и Nasdaq отбелязват ръст

18:11 | 06.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват смесено сесията в четвъртък. Основните фактори, които движат инвеститорските настроения, са съобщението от страна на китайските власти, че ще намалят митата върху американския внос, положителните корпоративни отчети и солидни икономически данни, оповестени днес, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 13 пункта, или 0,04%, до ниво от 29 277,71 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение 0,14% до ниво от 3340,06 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,31% до ниво от 9540,55 пункта.

Китайските власти обявиха, че ще намалят наполовина митата върху американски вносни продукти на обща стойност около 75 милиарда долара. От китайското министерство на финансите заявиха, че намалението на ставките е свързано с решението на САЩ от миналия месец за понижаване наполовина на митата върху китайски внос за около 120 милиарда долара.

Китай обяви решението си на фона на продължаващата епидемия от коронавирус в Китай. Броят на починалите от болестта нарасна до 563 души, като потвърдените случаи на заразени с коронавируса достигнаха 28 018.

Индексите на Wall Street спаднаха рязко през миналата седмица на фона на опасенията, че бързо разпространяващият се вирус ще навреди на глобалния икономически растеж. Основните американски индекси обаче отбелязаха нови рекорди през тази седмица.

„Въпреки възстановяването на пазара на акции през тази седмица не сме склонни да преследваме краткосрочния импулс“, коментира стратегът на JPMorgan Николаос Панигирцоглоу. „Вместо това тактически намаляваме риска в портфейлите си допълнително и препоръчваме инвестирането в по-сигурни активи“, добави той.

„Въпреки че признаваме, че пикът на коронавируса изглежда е зад нас, тъй като засега мерките за ограничаване на заразата са ефективни, това може да се промени, тъй като вратите на заводите се отварят отново в Китай и повече хора влизат във взаимен контакт”, каза стратегът и добави: „С други думи, съществува значителен риск от неочаквано повторно ускоряване на новите случаи на заразени с коронавирус.“

Сезонът на корпоративните отчети продължи с резултатите на Twitter и Bristol-Myers Squibb. Акциите на Twitter поскъпнаха с повече от 12%, докато книжата на Bristol се търгуват с 1,8% по-високо.

Повече от 60% от компаниите в индекса S&P 500 са представили своите отчети досега. От тях 71% са надминали очакванията на анализаторите, сочат данни на FactSet. Общият темп на растеж на печалбите е нисък, но е по-добър от първоначално очакваното свиване с над 4%.

От друга страна броят на молбите за обезщетение при безработица е сападнал до най-ниското си ниво за последните девет месеца през миналата седмица, достигайки 202 хил.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните  се повишава до 1,661%, а тази по  30-годишните  държавни облигации отчита лек спад до 2,131%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 98,49 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,2% на ниво от 1,0975 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 18 цента до 55,10 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 11 цента до ниво от 50,86 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,35% до ниво от 1568,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още