IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси реагираха вяло на търговското споразумение между САЩ и Китай

Двете най-големи икономики в света подписаха първата фаза от сделката си на церемония във Вашингтон

23:58 | 15.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси постигнаха ръст, но не успяха да задържат по-голямата част от печалбата си в края на сесията дори след подписването на дългоочакваната първа фаза на търговското споразумение от САЩ и Китай, предава CNBC.

Повечето подробности по сделката вече бяха известни и инвеститорите очакваха известно забавяне на скоростта по пътя към подписването на втората фаза от споразумението.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 90,55 пункта към стойността си и завърши сесията на ниво от 29 030,22 пункта. Във върховия момент от сесията Dow беше нагоре със 187,92 пункта. Широкият измерител S&P 500 приключи деня с ръст от 0,2% до ниво от 3289,29 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се покачи само с 0,08% и завърши сесията в сряда на ниво от 9258,70 пункта.

Търговското споразумение между САЩ и Китай включва клаузи за ограничаване на кражбата на интелектуална собственост, както и на принудителен трансфер на технологии. То също така увеличава китайските покупки на американски продукти. Инвеститорите очакваха с нетърпение подписването на т. нар. първа фаза на търговското споразумение, след като конфликтът между най-големите икономики в света се проточи близо две години.

Сделката не отменя съществуващи американски мита върху китайски вносни стоки и оставя въпроси за това как ще бъдат задействани клаузите на споразумението. Сделката е смятана за „крехка“ и от някои анализатори, според които все още може да бъдат въведени допълнителни мита.

Нагласите бяха подкрепени по-рано след изказване на икономическия съветник на Белия дом Лари Кудлоу, който заяви, че администрацията на Тръмп ще обяви още понижения на данъците по-късно тази година.

Wall Street следи и корпоративния свят, след като сезонът на отчетите започна с пълна сила. Bank of America обяви по-добри от очакванията на анализаторите резултати за тримесечието на фона на повишаването на приходите от търговия с облигации.

Goldman Sachs също обяви приходи за тримесечието, които надхвърлиха очакванията. BlackRock, UnitedHealth и PNC Financial бяха сред компаниите, които също публикуваха по-силни от очакванията на анализаторите резултати.

До този момент около 30 от компаниите от индекса S&P 500 са публикували данните си за четвъртото тримесечие. От тях 82% са постигнали по-добра от очакванията печалба, сочат данни на FactSet.

Очакванията за корпоративните печалби преди началото на сезона на отчетите бяха песимистични. FactSet прогнозира, че печалбите на компаниите от S&P 500 са намалели с 2% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предходната година.

Цената на акциите на Target се понижи с над 6,5%, след като компанията за търговия на дребно обяви разочароващи данни за продажбите си по време на празниците. Те са нараснали само с 1,4% спрямо ръста от 5,7% година по-рано.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,785% и 2,237%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,14% до ниво от 97,23 пункта. Еврото поскъпва с 0,19% до 1,1148 долара, а паундът прибавя 0,14% към стойността си до 1,3035 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,064% 109,90 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи, след като САЩ обявиха голям ръст на запасите от бензин и дестилати, а добивът на суров петрол достигна нов рекорд.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняха с 49 цента до ниво от 64 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 42 цента от стойността си до 57,81 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,6% до 1554 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още