IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отваря с оптимизъм след умерената реакция на Тръмп на иранските атаки*

Трейдърите приеха коментарите на американския президент като желание за деескалация на напрежението

17:47 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в четвъртък на зелена територия, тъй като оптимизмът на инвеститорите беше повишен от сравнително умерената реакция на президента на САЩ Доналд Тръмп след атаките на Иран срещу американски военни бази в Ирак, информира CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със 149 пункта, или 0,52%, до ниво от 28 894,18 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита повишение от 16 пункта, или 0,51%, до ниво от 3269,63 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,81%, или 73 пункта, до ниво от 9203,65 пункта.

Акциите на AMD поскъпнаха с повече от 2%. Книжата на Goldman Sachs, от своя страна, отчетоха повишение с 1,6%.

„Не искаме да подценяваме политическата развръзка на последните събития, но се съмняваме, че те ще имат дълготраен ефект върху траекторията на пазарите, освен ако не се стигне до съвсем ново развитие“, заяви Майкъл Шаул, председател и изпълнителен директор на Marketfield Asset Management.

В коментара си след атаките президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ няма да търсят нова военна конфронтация с Иран, но ще наложат "наказателни икономически санкции". Трейдърите приеха коментарите му като желание за деескалация на напрежението.

"Всички ние трябва да работим заедно, за да постигнем сделка с Иран, която прави света по-безопасно и спокойно място", каза Тръмп.

Тези думи, съчетани с факта, че след атаките нямаше жертви от американска страна, успокоиха притесненията на инвеститорите и доведоха до рязък спад на цените на петрола с около 5%.

Настроенията на Wall Street днес са повишени и от силните данни за заетостта. Броят на молбите за обезщетения при безработица е намалял с 9 000 до 214 000 през изминалата седмица. При предишното отчитане броят на молбите достигна 223 000.

Данните за исканията за обезщетение при безработица следват оповестяването на по-голям от очакваното брой на новите работни места, по данни на ADP и Moody's Analytics. Според тях позициите на пазара на труда са се увеличили с 202 000 през декември.

Месечния отчет за работните места на Министерството на труда трябва да бъде публикуван в петък. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакват икономиката да е добавила 160 000 работни места през миналия месец.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст до съответно 1,888% и 2,371%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,45 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,04% на ниво от 1,1107 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 83 цента до 64,61 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 87 цента до ниво от 58,74 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 0,58% до ниво от 1551,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още