IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В очакване на иранския отговор към САЩ Wall Street отваря с понижения*

Въпреки че в понеделник индексите затвориха с повишения, сега изглежда, че инвеститорският оптимизъм пак е понижен

17:30 | 07.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията във вторник на червена територия, тъй като инвеститорският оптимизъм остава понижен поради нарастващите геополитически рискове, произтичащи от напрежението между САЩ и Иран, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 94 пункта или 0,33%, до ниво от 28608,65 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 8 пункт, или 0,28%, до ниво от 3237,15 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,09%, или 8 пункта, до ниво от 9062,38 пункта.

В края на миналата седмица американски въздушни атаки над летището в Багдад причиниха смъртта на главния военен командир на Иран генерал Касем Солеймани. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в неделя, че може да наложи санкции срещу Ирак, след като парламентът на страната прие резолюция, призоваваща правителството да изгони чуждите войски от територията на държавата.

Въпреки това американските борсови индекси приключиха сесията в понеделник с повишения. Сега трейдърите са в очакване на отговор на иранските сили към САЩ, които може да доведат до нова ескалация на напрежението.

„Още в понеделник инвеститорите започнаха да омаловажават значението на Солеймани”, казва Адам Крисафули, основател на Vital Knowledge. „Инвеститорите съзнават нарастващото напрежение в Близкия Изток, но поставят убийството на Солеймани в същата категория като последните ирански удари срещу саудитските петролни съоръжения - риск, но не незабавно фатален“, добави той.

Дриден Пенс, главен инвестиционен директор в Pence Wealth Management, заяви, че пазарът не е много притеснен и от влиянието на конфликта върху предлагането на петрол, като се има предвид колко е нараснало производството на САЩ през последните години.

"Ние сме най-големият производител на петрол в света и сме способни да запълним липсата на Иран. Ако извадите Иран напълно от петролния пазар, това не е голяма работа", каза Пенс.

„Ето защо реакцията на пазара е толкова приглушена в сравнение с тази, която би била тя преди 10 години“, добави той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,813% и 2,294%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 96,99 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,41% на ниво от 1,1146 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 43 цента до 68,48 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат понижение от 40 цента до ниво от 62,87 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,18% до ниво от 1571,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
тия с brent да се оправят , ние сме на urals - $59.75 ...аз мисля , че иранците , за вътрешно политическа употреба , ще пуснат да фърчът дронове над протока . предварително ще кажат на хамериканците от къде ще минат , щото технологично са на такова ниво , че е по-добре да се знае откъде ще минават за да не стане беля от авария . хамериканците ще пуснат дрон мишена и ще се пукат за радост на населението от двете страни с дронове ... :))) ... пък после всеки ще интерпретира резултата според неговото разбиране за победа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още