IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси продължиха с рекордите и в петък

S&P 500 записа пети пореден седмичен ръст

23:41 | 27.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси постигнаха нови рекорди на фона на оптимизма в края на годината, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 23,87 пункта и завърши седмицата на рекордно ниво от 28 645,26 пункта. Широкият измерител S&P 500 приключи деня с покачване от само 0,11 пункта до равнище от 3240,02 пункта, като също достигна нов връх в края на сесията. Технологичният показател Nasdaq Composite обаче записа спад от 0,1% и финишира на равнище от 9006,62 пункта, прекъсвайки 11-дневната си печеливша серия.

Ралито в края на годината вече тласна основните щатски индекси до исторически нива и те са напът да запишат най-добрата си календарна година от над две десетилетия.

От началото на годината S&P 500 е нараснал с над 29% и ще регистрира най-добрата си година от 1997 г. насам с годишен ръст от над 29,6%. Технологичният показател Nasdaq Composite премина прага от 9000 пункта за първи път вчера, подкрепен от поскъпването на книжата на Amazon благодарение на рекордния сезон на празничното пазаруване.

Инвеститорите се насочват към по-рискови активи, след като САЩ и Китай обявиха, че са постигнали търговско споразумение от първа фаза по-рано този месец. Двете страни са се заели с превода и официализирането на сделката. Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че все пак ще има церемония по подписване на споразумението с китайския лидер Си Дзинпин.

Силният ръст на печалбите на индустриалните компании в Китай също стимулират нагласите на инвеститорите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,875% и 2,316%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава с 0,52% до 97,03 пункта. Еврото поскъпва с 0,69% до 1,1173 долара, а паундът прибавя 0,63% към стойността си до 1,3073 долара. Спрямо йената доларът поевтинява с 0,16% до 109,46 йени.

На стоковите пазари цената на петрола остана на нивата си от вчера близо до тримесечен връх, след като нови данни показаха, че запасите от американски суров петрол са намалели много повече от очакваното, а силните икономически данни и оптимизмът за търговско споразумение между САЩ и Китай подкрепят ръстовете на фондовите пазари в края на годината.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавиха 18 цента към стойността си до 68,10 долара за барел и достигнаха най-високото си ниво от средата на септември. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с четири цента до 61,72 долара за барел. WTI завърши седмицата с ръст от над 2% и записа четвърта поредна седмица на повишение.

Цената на златото се стабилизира, след като достигна най-високото си ниво от близо два месеца по-рано днес, но благородният метал е напът да отбележи най-добрата си седмица от над четири месеца.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,07% до 1515,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още