IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва новата борсова сесия без вълнения*

Оптимизмът за преговорите между САЩ и Китай остава непокътнат

17:58 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса стартират с малки промени сесията във вторник, а надеждите на инвеститорите за постигане търговско примирие между САЩ и Китай продължават да нарастват, предава Ройтерс.

Индексът Dow Jones Industrial Average се повишава с 25 пункта, или 0,09%, до ниво от 27487,46 пункта. S&P 500 се намира на ниво от 3076,04 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite достига ниво от 8431,23 пункта.

Оптимизмът за преговорите между САЩ и Китай остана непокътнат във вторник, след като те бяха фактор за осъществяване на успешна за инвеститорите търговия на борсите в понеделник.

Китай настоява бъдещата търговска сделка да включва премахване на митата за внос в САЩ, наложени от септември, както и отказване от намерението за налагане на нов кръг от мита на 15 декември.

The Wall Street Journal и Financial Times съобщават, че американските и китайските власти активно обмислят отмяна на някои мита, за да завършат частичното търговско споразумение.

САЩ вече отложиха увеличението на митата от 25% на 30% за стоки от китайски внос на стойност 250 милиарда долара, които трябваше да влязат в сила през октомври, и предложиха да отложат митата за декември, в случай че получат гаранции за подписването на първоначална търговска сделка

Китайските преговарящи искат премахването на 15-процентовите мита за стоки на стойност около 125 милиарда долара, които влязоха в сила 1 септември, съобщава CNBC.

По време на своя реч по случай откриване на международно изложение за внос в Шанхай китайският президент Си Дзинпин заяви готовността на държавата му да подпише търговски споразумения и с други страни като Япония, Южна Корея и дори с Европейския съюз и по този начин да спомогне за разширяването на световната мрежа от зони за свободна търговия. Държавният глава призова и за „консултации и сътрудничество“ при решаването на международни спорове, но в забележките му не бяха споменати конкретно САЩ. Тази проява на сдържаност се разглежда като добър знак от анализаторите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,855% и 2,336%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, бележи ръст от 0,38% до ниво от 97,88 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,45 на сто при 1,1078 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се повишава с 67 цента до 62,73 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с долар и 66 цента до 57,22 долара за барел.

Цената на златото бележи спад от 1,38% до ниво от 1491,41 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още