IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите притеснения в търговията тласкат щатските индекси на червена територия*

Силните корпоративни отчети минават на заден план заради тревогата около евентуално ново ескалиране на напрежението на търговския фронт

17:54 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите, търгувани на Нюйоркската фондова борса, стартират сесията в четвъртък с понижения, тъй като притеснения относно възможното поредно удължаване на търговската война между САЩ и Китай изтласкват на заден план силните корпоративни отчети, съобщава CNBC.

Индексът Dow Jones Industrial Average се понижава със 154 пункта, или с 0,57%, до ниво от 27018,56 пункта. Широкият показател S&P 500 спада с 0,39% или с 12 пункта, до ниво от 3034,56 пункта, докато технологичният измерител Nasdaq Composite регистрира спад от 0,15% до 8291,62 пункта.

Bloomberg News съобщи в четвъртък, позовавайки се на анонимни източници, че от страна на Китай се зараждат съмнения относно възможността за дългосрочна търговска сделка със САЩ.

Доскоро инвеститорите изпитваха оптимизъм по отношение на търговията между САЩ и Китай, тъй като и двете страни отчетоха напредък по споразумението от първата фаза на преговорите, което трябваше да бъде подписано през ноември. Но надеждите бяха попарени, след като Чили отказа домакинството на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опита да потуши вълненията, като заяви в Twitter, че „Китай и САЩ работят върху избора на ново място за подписване на първата фаза от търговското споразумение, около 60% от общата сделка, след като (срещата на) АТИС в Чили беше отменена поради непредвидени обстоятелства. Новото местоположение ще бъде обявено скоро. Президентът Си (Дзинпин) и президентът Тръмп ще подпишат!”

Щатските индекси започват сесията в четвъртък след много успешна търговия от сряда, след като Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти с 25 базисни пункта за трети път тази година. Коментарите на управителя на централната банка Джером Пауъл обаче сигнализира, че Фед засега поставяна пауза политиката на облекченията, но не възнамерява да увеличи лихвите, докато инфлацията не се покачи „значително“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,703% и 2,185%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, бележи спад от 0,23% до ниво от 97,42 пункта.

Еврото се разменя със спад от 0,11 на сто при 1,1136 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 47 цента до 60,05 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 1,28 долара до 53,66 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,09% до ниво от 1513,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:12 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още