IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започват сесията със спад в очакване на решението на Фед*

Според прогнозите американската централна банка ще намали лихвените си проценти за трети път тази година

17:54 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса са почти застинали на старта на новата борсова сесия в сряда, а вниманието на инвеститорите е насочено към срещата на Федералния резерв на САЩ, който трябва да вземе решение за лихвените си проценти по-късно днес, предава CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава леко с 33,87 пункта и достига ниво от 27 037,55 пункта, широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от -,19% до ниво от 3031,15 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite отписва 0,26% от стойността си и достига ниво от 8255,86 пункта.

Очаква се Фед да намали лихвените си проценти с 25 базисни пункта за трети път тази година, за да предотврати нежелани последици за икономика на страната от продължителната търговска война между САЩ и Китай.

Решението на американската централна банка трябва да бъде обявено в 20:00 ч. българско време и ще бъде последвано от пресконференция на гуверньора Джером Пауъл.

Надеждата за намаляване на лихвените проценти и оптимизмът около търговските преговори допринесоха за това индексът S&P 500 да отбележи рекордни резултати в последните две борсови сесии.

В макроикономически план доклад на министерството на търговията показа, че през третото тримесечие икономическият растеж на САЩ се е забавил по-малко от очакваното, тъй като намаляващите инвестиции на бизнеса са били компенсирани от устойчивите разходи на потребителите и възстановяването на износа. Данните успокоиха притесненията на финансовите пазари от рецесия на американската икономика.  

Близо половината от компаниите, включени в индекса S&P 500, са публикували своите тримесечни отчети до момента. Около 77,1% от компаниите надминаваха очакванията на анализаторите, които по данни на Refinitiv очакваха спад на общите печалби на компаниите от 1,9% през третото тримесечие.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад до съответно 1,803% и 2,294%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,67 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,09 на сто до 1,1119 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижава с 30 цента до 61,24 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 63 цента до 54,95 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,44% до ниво от 1491,39 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:50 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още