IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибави над 350 пункта благодарение на данните за работните места

От трите основни щатски индекса обаче само Nasdaq постигна седмичен ръст

23:59 | 04.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси се повишиха в последния ден от работната седмица, подкрепени от стабилните данни за работните места в САЩ, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 372 пункта към стойността си и завърши седмицата на ниво от 26 573,72 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 1,42% до ниво от 2952,01 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite постигна ръст от 1,4% до ниво от 7982,47 пункта.

За седмицата Dow и S&P 500 записаха трети пореден спад. Nasdaq постигна седмичен ръст от 0,5%.

Американската икономика е прибавила 136 хил. нови работни места през септември, съобщи министерството на труда. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха повишение от 145 хил. работни места. Но безработицата е намаляла до 3,5%, което е най-ниското ниво от 50 години.

Докладът за работните места, публикуван днес, беше достатъчно стабилен, за да успокои опасенията за рецесия, но и достатъчно вял, за да накара Федералния резерв да понижи отново лихвените проценти по-късно този месец. Очакванията за понижение с 25 базисни пункта бяха 79% в петък, показва инструментът FedWatch на CME Group.

Технологичният сектор се представи най-добре в S&P 500, като прибави 1,7% към стойността си. Книжата на Apple поскъпнаха с 2,8%. Цената на акциите на технологичния гигант се повиши, след като Nikkei съобщи, че компанията увеличава производството на iPhone 11 с 10%.

Очакванията за понижаване на лихвите нараснаха в четвъртък след обявяването на разочароващи данни за сектора на услугите в САЩ.

Очакванията за растеж на американската икономика обаче отслабват. По-рано тази седмица инструментът GDPNow на подразделението на Фед в Атланта показа, че ръстът през третото тримесечие ще бъде едва 1,8%. Гуверньорът на Федералния резерв в Бостър Ерик Розенгрен каза пред CNBC, че очаква повишение от едва 1,7% през второто полугодие на 2019 г. Гуверньорът на американската централна банка Джером Пауъл заяви в петък, че икономиката е в „добра позиция“ и допълни, че работата на банката е да запази икономиката там.

Ръстът в петък помогнаха на Dow и S&P 500 да ограничат седмичните си загуби, но двата индекса все пак се понижиха за трета поредна седмица. От началото на седмицата те са загубили най-малко 0,3% от стойността си.

Представянето през седмицата се дължи на слабите данни за промишленото производство в САЩ, които засилиха опасенията от рецесия в САЩ. Във вторник и сряда Dow загуби общо над 800 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,531% и 2,018%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава минимално с 0,03% до 98,83 пункта. Еврото поскъпва с 0,11% до 1,0976 долара, а паундът добавя 0,03% до 1,2333 долара. Спрямо йената американските пари поевтиняват с 0,01% до 106,89 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като данните за работните места в САЩ успокоиха отчасти опасенията на финансовите пазари, че забавянето на икономиката може да намали търсенето на петрол. Въпреки това цената на черното злато отбеляза втори пореден седмичен спад.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 52 цента до 58,23 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 36 цента към стойността си до 52,81 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,29% до 1509,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още