IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Надеждите за ново свиване на лихвите върнаха щатските индекси на зелена територия

Петролните цени отчетоха лек спад на фона на тревогите относно глобалната икономика

23:12 | 03.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха сесията с повишения на фона на повишения оптимизъм около възможността за поредно понижаване на основните лихвени проценти от страна на Федералния резерв на САЩ по-късно през октомври, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с книжа на 30-те най-големи американски публични дружества, записа ръст от 123,64 пункта, или 0,47%, до ниво от 26 202,26 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 87,02 пункта, или с 1,12%, до 7872,27 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,80% до 2910,75 пункта.

Акциите на компаниите FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google) поскъпнаха. Цената на книжата на Alphabet и Amazon се покачва съответно с 0,9% и 0,3 на сто, докато тези на Apple поскъпнаха с 0,7%.

Една от водещите теми във фокуса на инвеститорите бяха американските икономически данни, публикувани по-рано днес. Институтът на мениджърите по доставките обяви, че непромишленият индекс ISM се понижава до 52,6 пункта спрямо 56,4 пункта през август. Индексът на бизнес активността също регистрира спад до 55,2 пункта от 61,5 пункта месец по-рано, като данните не успяват да надминат очакванията на анализаторите за забавяне до 59 пункта. Индексът, който измерва заетостта в САЩ, се понижава до 50,4 пункта от  53,1 пункта през август., достигайки най-ниското си ниво от февруари 2014 г. Показателят за новите поръчки се понижават до 53,7 пункта от 60,3 пункта. В същото време измерителят за цените се покачва до 60,0 пункта от 58,2 пункта. Изследването съживява отново опасенията от икономическото забавяне и данните от него оказаха натиск върху фондовите борси.

сащ сащ

Очакванията за нов съкращения на лихвените проценти от Фед дадоха положителен тласък на щатските индекси. 93,5% от анализаторите смятат, че Централната банка на САЩ ще прибегне до нови свивания на лихвите по-късно този месец, съобщават от CME Group’s FedWatch.

Съвещанието на Фед е насрочено за края на октомври. През септември банковият регулатор понижи лихвите за втори път през 2019 г.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,534% и 2,039%.

При валутната търговия доларовият индекс записа спад от 0,12% до 98,90 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 1 цент до 57,68 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поевтиняха с 19 цента до 52,45 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,4 на сто до цена от 1513,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
крас
преди 4 години
УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ, Обърнете малко внимание на това какво се случва във фабриката на СТЕТА - КИТАЙ!!ЛЕКОТО ПОНИЖЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА БОРСОВИТЕ ИМ ИНДЕКСИ ПРЕДИЗВИКВА ИСТИНСКО ЦУНАМИ В АМЕРИКА.В КИТАЙ СЕ СЛУЧВАТ НЕЩА КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ПОВЕДЕНИЕТО НЕ САМО НА ОФИС ЦЕНТРОВЕТЕ НА КИТАЙСКИТЕ ФИРМИ В САЩ , НО И В ЦЕЛИЯТ СВЯТ. Що се отнася до намерението на ФЕД да продължи с понижаването на лихвените проценти , то нова не само отблъсква инвеститорите от БАНКИТЕ , но ги насочва и към НАДУВАНЕ НА БАЛОНА НА АКЦИИТЕ НА ВОДЕЩИТЕ СВЕТОВНИ ФИРМИ. КОГА ЩЕ ГРЪМНЕ ТОЗИ БАЛОН Е ВЪПРОС КОЯТО ЧАКА СВОЯТ БЛИЗЪК ОТГОВОР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още