IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси започват със спад последната си сесия за август*

Wall Street е напът да приключи волатилен месец

18:51 | 30.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните американски индекси започват петъчната сесия със спад в края на волатилен месец за Wall Street, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 11,64 пункта и достига равнище от 26 350,61 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 0,2% до ниво от 2918,79 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite губи 0,55% от стойността си и достига ниво от 7927,62 пункта.

Dow прибави над 150 пункта по-рано през деня на фона на оптимизма за търговските отношения между САЩ и Китай.

В петък китайското външно министерство съобщи, че преговарящите от името на двете страни поддържат „ефективна комуникация“ в опит да постигнат търговско споразумение, съобщи Ройтерс. Вчера министерството на търговията намекна, че Китай няма да ескалира засега търговската война, а президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че са се провели разговори в областта на търговията в четвъртък и през идните седмици са планирани нови.

САЩ и Китай водят търговска война от миналата година, като двете страни си наложиха мита върху свои продукти на стойност милиарди долара. Това породи притеснения за ръста на корпоративните печалби и страхове от забавяне на по-широката икономика.

Приливите и отливите в китайско-американските отношения в областта на търговията доведоха до волатилен месец на Wall Street. Преди последната сесия за август днес Dow и S&P 500 са отбелязали спад от по близо 2%, а Nasdaq Composite е загубил около 2,5%.

Индексът Cboe Volatility Index (VIX), смятан за най-доброто мерило на страха на Wall Street, достигна връх от 24,81 пункта през август, след което се понижи до около 17 пункта. Инвеститорите предпочитаха традиционно по-безопасни активи като златото и среброто този месец. SPDR Gold Trust (GLD) е нагоре с над 8% през този месец, а iShares Silver Trust (SLV) нарасна с 12,2%.

В същото време икономически данни показаха забавяне на растежа на световната икономика, което засили опасенията от възможна рецесия.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи под равнището на доходността по 2-годишните облигации този месец. Явлението е известно като обърната крива на доходността и експерти се страхуват от него, защото в исторически план то е било предшественик на рецесии в САЩ. Към 18,33 ч. българско време доходността по краткосрочните американски облигации отново изпреварва тази по дългосрочните – съответно 1,528% и 1,518.

Последните данни за американската икономика обаче бяха силни. Разходите на потребителите в САЩ са се увеличили с 0,6% през юли, съобщи в петък министерството на търговията. Това надминава очакванията на анализатори, участвали в допитване на Ройтерс, за ръст от 0,5%. В същото време доверието на потребителите остава близо до най-високото си ниво от близо 20 години.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,33% до 98,83 пункта. Еврото поевтинява с 0,64% до 1,0983 долара, а паундът губи 0,08% от стойността си до 1,2177 долара. Спрямо йената американската валута поевтинява с 0,22% до 106,27 йени.

На стоковите пазари цените на петрола отстъпиха от по-ранните си ръстове в петък, но все пак са напът да отбележат най-силното си седмично повишение от началото на юли, подкрепени от успокоението в реториката между Китай и САЩ в областта на търговията, спада на американските запаси и наближаващия ураган във Флорида.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 28 цента до 60,80 долара за барел, но се насочват към седмичен ръст от над 2%. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 77 цента до 55,94 долара за барел, но са напът да постигнат повишение за седмицата от над 3%.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,21% до 1540,2 долара за тойунция.

*Информацията е актуална към 18,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още