IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новото разведряване на търговския фронт даде тласък на американските пазари

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 320 пункта (1,25%) до ниво от 26 362,25 пункта

23:43 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък на положителна територия, окрилени от посланието на Китай за „спокойно“ решаване на търговския спор със САЩ и отказ от ескалация на конфликта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 320 пункта (1,25%) до ниво от 26 362,25 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,27% до 2924,58 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се увеличи с 1,48% до 7973,39 пункта.

По-рано днес от китайското министерство на търговията заявиха, че Пекин е против ескалиране на търговското напрежение.

„Твърдо отхвърляме ескалиране на търговската война и сме готови да преговаряме и да сътрудничим, за да решим този проблем спокойно“, заяви говорителят на ведомството Гао Фен. Той посочи още, че китайската и американската търговска делегация поддържат „ефективен“ диалог.

Акциите на Boeing и Caterpillar, които се смятат за показателни за търговията заради силната си експозиция в чужбина, поскъпнаха със съответно 0,77% и 2,53%.

Въпреки това според Джефри Бланкард – директор на изследователското звено към BOS, инвеститорите все още не трябва да са прекалено оптимистично настроени по отношение на скорошното облекчаване на търговския конфликт. „Това не ме прави повече оптимист или песимист. Намираме се в ситуация, в която президентът на САЩ може да диктува политиките мигновено чрез туит“, заяви Бланкард.

Ефект върху пазарите в четвъртък имаха и данните за брутния вътрешен продукт на САЩ, според които растежът на американската икономика се е забавил с повече от първоначално отчетеното през второто тримесечие, като обаче по-силните потребителски разходи са компенсирали по-слабите данни в други категории.

Търговското напрежение достигна своя пик за месеца, след като по-рано миналата седмица американския президент заяви, че увеличава митата върху китайски стоки за 250 млрд. долара от 25% на 30%, както и на други продукти за 300 млрд. долара от 10% на 15%.

Ескалацията изпрати основните американски индекси на отрицателна територия за месеца. Dow и S&P 500 отписаха по около 2% до края на борсовата сесия в четвъртък, а Nasdaq – 2,5%.

Месецът беше белязан и от сътресения на облигационните пазари. Доходността по 2-годишните американски държавни ценни книжа спадна под тази по 10-годишните – явление, наречено обърната крива на доходността, което се приема като сигнал за наближаваща рецесия. След края на борсовата сесия в четвъртък доходността по 10-годишните облигации нараства до 1,493%, а по 30-годишните до 1,962%. Тази по 2-годишните е 1,524%.

На стоковите пазари цената на петрола се увеличава. Американският сорт WTI прибави 1,45% до 56,59 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент поскъпна с 0,83% до 60,99 долара за барел.

Златото обаче поевтиня с 0,8% до 1536,50 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също нараства до 98,45 пункта

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още