IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновените страхове за глобалната икономика притиснаха индексите на Wall Street

Акциите като цяло преживяха волатилна седмица, като индексите регистрираха най-големите си еднодневни разпродажби за годината в понеделник

23:23 | 09.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street се понижиха в петък в края на една луда седмица на Wall Street на фона на страховете за глобалната икономика, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones отписа 0,34% от стойността си, след като губеше 280,55 пункта в началото на сесията. Широкият показател S&P 500 и технологичният Nasdaq намаляха съответно с 0,64% и 1%. По-рано пред деня Nasdaq падна с 1,6%.

Акциите като цяло преживяха волатилна седмица, като индексите регистрираха най-големите си еднодневни разпродажби за годината в понеделник. Индексите успяха да възстановят част от загубите си във вторник.

В сряда разпродажбите при акциите бяха възобновени, тъй като инвеститорите се обърнаха към традиционно по-безопасните държавни облигации и златото. До края на сесията в четвъртък показателите възстановиха по-голямата част от загубите си от началото на седмицата. Така на седмична база S&P 500 и Nasdaq се понижиха с по около 0,1%. Dow е на минус с 0,3%.

Акциите поевтиняха рязко в началото на петъчната сесия, след като Bloomberg съобщи, позовавайки се на хора, запознати с въпроса, че САЩ отлагат даването на разрешение на американски компании да използват продукти на Huawei. Това доведе до поевтиняване на книжата на производителите на чипове Micron Technology и Skyworks Solutions с по над 2%.

Американският президент Доналд Тръмп каза пред репортери в петък, че САЩ не са готови да сключат търговска сделка с Китай.

"Китай иска да направи нещо, но все още не прави нищо. Двадесет и пет години злоупотреба. Не съм готов толкова бързо", заяви Тръмп.

Според Крис Гафни от TIAA Bank реакциите на пазарите от тази седмица може би се дължат на осъзнаването, че тази търговска война няма да приключи бързо. 

Американският президент заяви пред репортери в петък, че САЩ няма да правят бизнес с Huawei. По-късно обаче Fox Business съобщи, че Белият дом е разяснил изявленията на Тръмп за Huawei, подчертавайки, че само американското правителство няма да купува продукти на компанията.

Всичко това се случва в контекста на ескалиращата търговска война. Китай реши да спре да купува американски земеделски стоки, след като САЩ официално обявиха Китай за валутен манипулатор по-рано тази седмица. Китай позволи на валутата си, юана, да достигне най-ниското си ниво спрямо долара от десет години насам, което доведе до най-големите разпродажби на акции през 2019 г.

Трейдърите следят внимателно и облигационния пазар, където апетитът в последно време за американски дълг тласна индикатора за рецесия на облигационния пазар близо до ключовата зона.

Във вечерните часове еврото поскъпна с 0,22% спрямо долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 3,44% до 54,35 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 1,66% до 58,33 долара за барел.

Златото отстъпи с 0,06% до 1508,60 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още