IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq записаха най-лошата си седмица от началото на годината

Американските индекси завършиха седмицата на червена територия на фона на ескалацията на търговското напрежение

23:57 | 02.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси завършиха седмицата с рязък спад, след като президентът Доналд Тръмп предизвика опасения за търговските отношения между САЩ и Китай с обявяването на нови мита. Вниманието на инвеститорите беше насочено и към данните за заетостта в САЩ, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши сесията със спад от 98,41 пункта и достигна ниво от 26 485,01 пункта, след като по-рано през деня отписа 334,20 пункта от стойността си. Широкият показател S&P 500 загуби 0,7% в края на деня и достигна равнище от 2932,05 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 1,3% и завърши сесията на ниво от 8004,07 пункта. Основните индекси се понижиха под средното си 50-дневно равнище, което е ключово техническо ниво, наблюдавано от инвеститорите.

Тази седмица акциите бяха подложени на тежък удар. S&P 500 и Nasdaq отбелязват спад от съответно 3,1% и 3,9%, което е най-голямото им седмично понижение от началото на годината. Dow записа втората си най-лоша седмица за годината със спад от 2,6%.

Caterpillar и Deere, които са тясно свързани с търговията, тъй като разчитат силно на приходите си от чужбина, отбелязаха понижение от над 1,5%. VanEck Vectors Semiconductor ETF се понижи с 1,4% на фона на поевтиняването на акциите на Skyworks Solutions с 4,2%.

В поредица от туити в четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наложи мита от 10% върху китайски стоки на стойност 300 млрд. долара.Те ще влязат в сила от 1 септември. По-късно Тръмп заяви, че е готов на разговори за отмяна на налозите, ако Китай увеличи покупките на американски селскостопански стоки.

Ходът на Тръмп сложи край на примирието в дългата търговска война между двете най-големи икономики в света, а инвеститорите се безпокоят, че то ще наруши още повече глобалните снабдителни вериги.

Китайското външно министерство разкритикува последните заплахи на Тръмп, като заяви, че най-голямата икономика в света трябва да се прости с илюзиите си, да поеме известна отговорност и да се върне в правия път за разрешаването на търговската война.

Говорителката на външното министерство Хуа Чунин каза на ежедневна пресконференция, че Пекин ще вземе контрамерки, ако САЩ изпълнят заплахата си да наложат нови мита върху китайски стоки.

В макроикономически план американската икономика е прибавила 164 хил. работни места през юли, което е малко под прогнозираните от Dow Jones 165 хил. Така размерът на американската работна сила достигна рекорден връх.

Заплатите обаче надминаха очакванията на анализаторите с ръст от 3,2% на годишна основа, докато Dow Jones прогнозира повишение само с 0,1 процентни пункта.

Силните данни за заплатите може да бъдат сметнати от трейдърите за знак за растяща инфлация, която може да накара Федералния резерв да се въздържи от ново понижаване на лихвите тази година. В сряда Фед намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,845% и 2,378%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отписва 0,27% от стойността си и достига ниво от 98,10 пункта. Еврото поскъпва с 0,20% до 1,1104 долара. Паундът прибавя 0,26% към стойността си до 1,2163 долара. Спрямо йената доларът поевтинява с 0,72% до 106,56 йени.

На стоковите пазари цените на петрола поскъпнаха с над 3%, като частично се възстановиха от най-големия си дневен спад от няколко години насам заради ескалацията на търговската война. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 1,71 долара до 55,66 долара за барел.

Американските фючърси върху златото добавят 1,8% към стойността си до 1457,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Доскоро Тръмп твърдеше в туитите си че намалението на лихвите ще изстреля американските индекси до небето Защо ли се случи точно обратното ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още