IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street стартира сесията с надежда, гледайки към Фед*

Фед капитулира пред по-слабия икономически растеж, твърди анализатор

17:08 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции стартираха борсовата сесия в сряда с по-високи нива преди решението на Федералния резерв, с което се очаква централната банка да намали лихвените проценти.

Индексът на сините чипове Dow Jones се покачи с 52 пункта, или 0,1%, до 27 250 пункта малко след камбаната за началото на търговията. Широкият индекс S&P 500 добави по-малко от 0,1%, а Nasdaq Composite се повиши с 0,2%.

Очаква се Фед да каже в сряда, че ще намали основния лихвен процент с една четвърт процентни пункта. Това ще отбележи едва петия път за последните 25 години, когато централната банка преминава от повишаване към намаление на лихвените проценти, изчислява Wall Street Journal. 

Решението на Фед ще се взема на фона на смесени икономически данни. Икономическият растеж в САЩ се забави до 2,1% през второто тримесечие. Въпреки това темпът на растеж беше по-добър от очакваното.

„Фед капитулира пред по-слабия икономически растеж. Инфлацията се насочва надолу, но рецесията е малко вероятна”, казва в бележка до инвеститорите Дейвид Абрамсън, главен стратег за САЩ в Alpine Macro. 

Предвижданото решение на ФЕД подкрепи цените на рисковите активи в световен мащаб. Притесненията за търговска война обаче ограничиха максималните печалби.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във поредица от туитове във вторник, че Пекин не спазва обещанието си за закупуване на повече американски селскостопански продукти, понижавайки надеждата, че двете най-големи икономики в света скоро могат да постигнат търговска сделка. Китай настоява, че е закупила американски селскостопански продукти.

Вашингтон и Пекин се договориха да започнат търговските преговори в края на миналия месец, след като преговорите бяха замразени през май. Двете държави участват в търговска война от миналата година. По онова време те наложиха мита една на друга на стойност милиарди долари.  Днес обаче стана ясно, че споразумение няма да има.

Акциите на Apple поскъпнаха с 4,8% в началната търговия на фона на силния ръст на приходите през второто тримесечие, отчетен във вторник след края на сесията. При General Electric има ръст от 2,3%, след като компанията отчете загуба за второто тримесечие, но повиши прогнозите си.

Advanced Micro Devices Inc. губи 1,1% от капитализацията, след като прогнозира по-слаб от очакваното ръст на приходите за текущото си тримесечие във вторник.

Доходността по 10-годишните облигации се понижи до 2,062% от 2,063% във вторник.

Kraft Heinz Co. и Qualcomm Inc. са сред големите компании, които трябва да докладват финансовите си резултати в сряда.

*Актуално към 17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още