IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси започват седмицата разнопосочно*

Dow Jones прибавя 27 пункта към стойността си в началото на търговията

18:20 | 29.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията разнопосочно на фона на намаляването на очакванията на Wall Street за търговските преговори между Вашингтон и Пекин. Пазарите се готвят и за последното решение в областта на паричната политика на Федералния резерв, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 27,37 пункта към стойността си и достига ниво от 27 219,82 пункта, след като поскъпването на книжата на Apple и Walt Disney Company компенсира спадовете при Goldman Sachs и Boeing.

Широкият измерител S&P 500 отписва 0,27% от стойността си и достига ниво от 3 017,81 пункта на фона на пониженията в сектора на потребителските стоки от неосновна необходимост и комуникационните услуги.

Технологичният показател Nasdaq Composite губи 0,78% от стойността си и достига ниво от 8 264,80 пункта, като книжата на Amazon поевтиняват с 2%, на Microsoft – с 1%, а на Facebook – с 1,6%.

Федералният резерв ще обяви последното си решение дали ще промени лихвените проценти в сряда. Гуверньорът Джером Пауъл ще говори и за състоянието на американската икономика на пресконференция след обявяването на решението.

Въпреки стабилната икономика и безработицата под 4% инвеститорите очакват централната банка на САЩ да понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта. Фед стреми да поддържа инфлацията на ниво от около 2%, но се затруднява да удържа ръста на цените през последните месеци.

Това вероятно означава, че равнището на лихвите е твърде високо, въпреки че те са доста под обичайните исторически нива. Някои икономисти и официални представители на Фед смятат, че лихвите трябва да бъдат понижени на фона на забавянето на ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ и по-мрачните перспективи за растеж в останалите страни заради продължаващите търговски войни, инициирани от Вашингтон.

Инвеститорите вероятно ще следят внимателно и дали централната банка ще даде сигнал за нови понижения на лихвите в следващите месеци. Икономисти очакват между едно и три понижавания на лихвите тази година.

Американският президент Доналд Тръмп използва Twitter, за да разкритикува централната банка преди юлското й заседание заради потискащите, по думите му, лихвени проценти.

„ЕС и Китай ще понижат отново лихвите и ще влеят пари в системите си, с което ще улеснят много промишлените производители да продават продукти. В същото време и на фона на много ниска инфлация Фед не прави нищо и вероятно ще направи много малко в сравнение с останалите централни банки. Твърде лошо!“, разгневи се Тръмп.

Американски и китайски официални представители ще се срещнат в Шанхай тази седмица в пореден опит да постигнат търговско споразумение и да сложат край на едногодишния си спор. Макар че инвеститорите приеха новината за разговори лице в лице с оптимизъм миналата седмица, близки до преговорите източници предупредиха, че желанието за обхватно споразумение е намаляло от пролетта насам.

На корпоративния фронт фармацевтичният гигант Pfizer съобщи, че планира да отдели бизнеса си с генерични лекарства и да го обедини с компанията за такъв тип лекарства Mylan. Централата на обединената компания, която ще продава лекарството EpiPen на Mylan и Viagra на Pfizer, ще се намира в САЩ.

Производителят на продукти на растителна основа, които имитират месо, Beyond Meat ще обяви резултатите си за тримесечието след края на борсовата търговия. Досега 75 на сто от компаниите са надминали очакванията за печалбите си, а 60% са надхвърлили прогнозите за приходите си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 2,06% и 2,586%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,1% до ниво от 98,11 пункта. Еврото прибавя минималните 0,04% към стойността си спрямо долара до 1,1129 долара. Паундът поевтинява с 1,11% до 1,2244 долара, след като новият британски външен министър и бивш министър за Brexit Доминик Рааб заяви, че ЕС трябва да промени упоритата си позиция, за да избегне излизане на Великобритания без сделка през октомври. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,03% до 108,69 йени.

На стоковите пазари цените на петрола се понижават, тъй като инвеститорите са притеснени за перспективите пред растежа на световната икономика. Същевременно преговорите между Иран и големите сили през изминалите почивни дни приключиха позитивно, предвещавайки намаляване на напрежението в Близкия изток.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 37 цента до 63,09 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI отписват 20 цента от стойността си до 56 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,09% до 1420,6 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,40 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още