IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се търговска война между САЩ и Германия?

И двете страни трябва да направят компромис, но са твърде упорити за да го сторят

08:15 | 12.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пропастта в икономическите отношения между Вашингтон и Берлин трудно ще бъде преодоляна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пропастта в икономическите отношения между Вашингтон и Берлин трудно ще бъде преодоляна. Снимка: Ройтерс

Последното нещо, което вече отслабващата германска икономика може да си позволи, е пълномащабна търговска война със САЩ. Това е особено валидно в момент, когато силно ориентираната към износ немска икономика на практика буксува, а здравните проблеми на канцлера Ангела Меркел допринасят за вътрешната политическа несигурност. Но въпреки това изглежда Германия е на път да предизвика такава война, след като не прави нищо, за да намали големия си външен дисбаланс.

Сякаш за да подчертае това разсъждение, германското правителство изключва всякакво отклонение от балансираната бюджетна политика. То прави това, въпреки, че подобен ход ще помогне за стимулиране на отслабващата германска икономика, а и би спомогнал за намаляване на прекомерното ниво на спестявания в страната и за укрепване на еврото, които са двата основни източника на големия външен излишък на Германия.

Непреклонността на Германия по въпроса за балансирания бюджет, съчетана с решимостта на президента Тръмп да премахне търговския дефицит на САЩ, изглежда поставя Германия и САЩ на пътя към пълна търговска война. Подобна търговска война би станала още по-вероятна, ако еврото продължи да отслабва в резултат на твърд Brexit или продължаващи протекционистки заплахи. Всяко по-нататъшно отслабване на еврото само ще разпали претенциите на САЩ, че Германия се облагодетелства несправедливо от изкуствено ниската валута.

Разумният начин за избягване на търговската война между САЩ и Германия би бил, ако и двете страни направят компромис и се ангажират с политики, които биха помогнали за намаляване на съответните им външни дисбаланси. САЩ изглежда имат интерес от компромис, тъй като тяхната икономика ще бъде силно засегната от пълна търговска война с Германия. Освен почти сигурните ответни мерки, които американските автомобилни мита биха предизвикали, една икономическа рецесия в Германия е последното нещо, от което сега се нуждае затруднената световна икономика, която вече се сблъсква с икономическите проблеми на Brexit и Китай.

САЩ може да се ангажират с по-дисциплинирана бюджетна политика от сегашната. Подобна политика би била полезна за намаляване на външния дефицит на САЩ чрез подпомагане на спестяванията и отслабване на долара. В същото време германското правителство би могло да се съгласи да разхлаби бюджета си, за да стимулира европейската икономика. Подобна политика би спомогнала за намаляване на големия външен излишък на Германия чрез понижаване на спестяванията и засилване на еврото.

Изхождайки от опита на Тръмп с големи нефинансирани данъчни съкращения и увеличаване на публичните разходи, както и от силния ангажимент на Меркел за балансиран германски бюджет, не се надявам на такъв компромис.

Вместо това се подготвям Германия да получи удар по основната си експортна индустрия (автомобилностроенето – бел. прев.), което не само ще засегне нейното стопанство, но и световната икономика. И това едва ли ще бъде добра новина за американския фондов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Питагорова теорема - 24 думиОтче наш - 66 думиЗакон на Архимед - 68 думиДесетте Божи заповеди - 179 думиДекларация за независимостта на САЩ - 1300 думиКонституция на САЩ с всички 27 допълнения - 7200 думиДиректива на ЕС за продажбата на зеле - 26711 думи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
lyusien
преди 4 години
Ако избухне търговска воина за автомобилите тя ще бъде не между С А Щ и Германия а между С А Щ и Е С и никоя от двете страни няма да спечели Всички ще загубят Американците обвиняват за силния долар огромния излишък по текущата сметка на Германия и ниските лихви на Е Ц Б Това звучи стряскащо но не е вярно Силния долар е резултат от силната икономика на С А Щ Б В П тази година ще бъде най малко 2 пъти по силен от икономиката на Е С Това е причината Но никой не иска да го признае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
rooctcho
преди 4 години
За ужас на САЩ ако вземат Германците да се преориентират към азия ( Русия и Китай ) ще стане много интересно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още