IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа най-големия си ръст през юни от 1938 г. насам

Wall Street постигна най-доброто си първо полугодие от две десетилетия

23:56 | 28.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси завършиха последната си сесия за първото полугодие с ръст, подкрепени от банковите акции, а инвеститорите очакват ключовата среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин. Wall Street записа най-добрите си първи шест месеца на годината от две десетилетия, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 73,38 пункта и достигна ниво от 26 599,96 пункта, а книжата на J.P. Morgan Chase се представиха най-добре. Индексът, включващ 30 компании, е прибавил над 7% към стойността си този месец, което е най-големият му ръст през юни от 1938 г. насам.

Широкият измерител S&P 500 добави 0,6% към стойността си до ниво от 2941,74 пункта, а финансовият сектор се представи най-добре. За месеца S&P 500 скочи с 6,9%, което е най-доброто му представяне през юни от 1955 г. насам. Широкият измерител също е нагоре с над 17% от началото на годината и това е най-големият му ръст за първото полугодие от 1997 г. насам.

Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза ръст от 0,5% в края на петъчната търговия, като достигна ниво от 8006,24 пункта. За месеца индексът регистрира повишение от 7,4%.

Книжата на J.P. Morgan Chase поскъпнаха с 2,7%, а тези на Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs и Wells Fargo също завършиха сесията с повишение от над 2%. Цената на акциите на Morgan Stanley отбеляза ръст от 0,7%. Това се случва ден след като те преминаха годишния стрес тест на Федералния резерв и получиха одобрение да увеличат дивидентите и програмите си за обратно изкупуване на акции. Goldman повиши дивидента си за тримесечието с близо 50%, а J.P. Morgan – с десет цента.

Но ръстовете на Wall Street бяха ограничени от очакваната от трейдърите среща между Тръмп и Си. Двамата лидери трябва да се срещнат в събота в рамките на срещата на Г-20 в Осака, Япония.

Както Китай, така и САЩ запазиха твърдите си позиции в областта на търговията, като китайското министерство на търговията призова Вашингтон да спре натиска и санкционните си мерки срещу Huawei и други китайски компании, а Тръмп повтори заплахата си да наложи мита върху целия китайски внос, ако преговорите се провалят.

Петъчната сесия бележи края на звездно месечно представяне и начало на годината за основните американски индекси.

Големите ръстове през юни станаха възможни, след като Федералният резерв отвори вратата за смекчаване на паричната политика по-късно тази година. Фед съобщи по-рано този месец, че ще „действа, както намери за добре“, за да запази настоящия икономически ръст. Това засили очакванията на пазара за намаляване лихвите през юли.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 2,007% и 2,532%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава леко в късните часове с 0,02% до 96,22 пункта. Еврото поевтинява с 0,01% до 1,1367 долара. Паундът поскъпва с 0,13% до 1,2692 долара. Спрямо йената щатската валута поскъпва с 0,09% до 107,89 йени.

На стоковите пазари цените на петрола се понижиха в петък, но отбелязаха втора поредна седмица на ръст преди срещата между Тръмп и Си и на фона на очакванията за намаляване на добива от ОПЕК в понеделник.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка през септември поевтиняха с 93 цента до 64,74 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI загубиха 96 цента от стойността си и достигнаха 58,47 долара за барел.

Брент отбелязва ръст от над 20% през първото полугодие, а WTI записва повишение от над 25%.

Американските фючърси върху златото прибавят 0,3% до 1415,80 долара за тройунция. От началото на месеца благородният метал е поскъпнал с 8,3% и е напът да отбележи най-големия си ръст за един месец в процентно изражение от юни 2016 г. С повишение от 1,2% от началото на седмицата златото е напът да запише и шестата си поредна седмица на ръст. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още