IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Протоколът на Фед успокои Wall Street

Dow почти спря на място, технологичните акции обаче бяха търсени

22:25 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси завършиха сесията си в сряда с ръстове, след като инвеститорите се съсредоточиха върху протоколите от срещата на ФЕД през март и актуализацията на политиката на Европейската централна банка.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 9 пункта, или по-малко от 0,1 на сто, до ниво от 26,196 пункта. Широкият показател S&P 500 възстанови ръста си, след като предния ден прекъсна осемдневна победна поредица. Технологичният измерител Nasdaq Composite напредна с 0,7% до 7964,60 пункта.

„[Инвеститорите] са окуражени да поемат риск, защото са убедени, че централните банкери ще ги подкрепят," казва пред WSJ Лиса Шалет, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Wealth Management.

Протоколът от срещата на Фед през март показа, че централната банка продължава да очаква възстановяване на икономиката по-късно през тази година, въпреки че признава, че глобалната загриженост за растежа я е накарала да отхвърли плановете си за повишаване на лихвените проценти през тази година. А по-ранни коментари на президента на ЕЦБ Марио Драги подчертаха желанието и способността на централната банка да облекчи политиката, ако перспективата за еврозоната се влоши.

Инвеститорите усвоиха и данните за потребителските цени през март, които нарастват с 0,4%.

Сред отделните компоненти се откроиха акциите на Lyft Inc., които поевтиняха с 10%, тъй като плановете на Uber Inc за първично публично предлагане изглежда засенчват IPO-то на Lyft през март. Блясъкът се изпарява от американската компания за споделени пътувания Lyft в очакване най-големият ѝ конкурент Uber да подаде документи си за първично публично предлагане. „Книжата на Lyft поевтинят с 7,4%, търгувайки се на цена от 62,74 долара за акция“, заяви пазарният анализатор Едуард Лъдлоу, Bloomberg Сан Франциско, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Признаците на забавяне на световния растеж продължават да тревожат някои инвеститори, докато сезонът на отчетите за първото тримесечие ще набере сериозно скорост по-късно през тази седмица. Във вторник Международният валутен фонд сви прогнозите си за развитието на световната икономика през 2019 г.

През следващите седмици се очаква компаниите от S&P 500 да отчетат първия си спад на тримесечните печалби на годишна база от 2016 г. насам. Някои инвеститори преценяват дали спадът е временен или част от по-широка тенденция, тъй като заплатите и другите разходи се увеличават.

На петролните пазари цената на сорт Брент, който се добива в Северно море, се покачва с 0,34% до 70,85 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпват с 0,52% до 64,31 долара за барел.

Намаляването на производството на членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и влиянието на американските санкции върху добива в Иран и Венецуела продължават да стимулират ръста при цените на петрола.

По-рано днес Ройтерс съобщи, че Венецуела е докладвала на ОПЕК, че добивът на петрол в страната се е понижил до нов дългосрочен минимум миналия месец заради санкциите и временното прекъсване на електричеството в страната. Това задълбочава ефекта от ограничаването на производството в световен мащаб и допълнително затяга доставките.

От друга страна цената на златото остава непроменена от стойностите в края на предходната сесия на фона на решението на Международния валутен фонд да намали своята прогноза за глобалния растеж до най-ниските нива от финансовата криза.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още